Izvor: Kurir.rs
16.04.2023 u 14:55
0

BELORUSIJA OBUČILA PILOTE ZA UPOTREBU NUKELARNIH BOMBI: Jurišnici SU-25 spremni za poletanje (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je u petak uveče da su pripadnici vazduhoplovstva ze zemlje završili obuku u nošenju i upotrebi taktičkog nukelarnog oružja.

RUSIJA I BELORUSIJA JEDNA DUŠA: Sastanak Putina i Lukašenka!

„Završena je dodatna obuka letačkog i inžinjerijskog sastava Vazduhoplovstva i PVO Republike Belorusije po programu rada i borbene upotrebe jurišnih aviona Su-25 u korištenju taktičkog nukelarnog oružja koje mogu da nose ovi borbeni avioni-jurišnici, pre svega SU-25.

Inače, obuku je izvodio Centar za obuku Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije“. Ruski isntruktori obučili su svoje beloruske kolege, pilote juršnika Suhoj SU-25 u metodi postavljanja na avion, poletanja i bacanja nuklearnog naoružanja, sa čime beloruska juršina avijacija dobila je novu ulogu i zadatke nukelarnog odvraćanja.

Nastava se sastojala od teorijskog i praktičnog dela i vežbi pod budnim okom ruskih instruktora, ali ne samo da unaprede praktične veštine letačkih posada, nego da upotrebe i novo vazduhoplovno naoružanje uključujući i specijalnu municiju.

Inače Belorusijau svom naoružanju ima 67 jurišnika SU-25 u svom naoružanju. Za sad nije ponato koliko letelica je ospobljeno za nošenje taktičkog nuklearnog naoružanja.

Pretpostavlja se je u pitanju taktička nukelarna bomba iz porodice ODAB-500 koju inače nose jurišnici Su-25 još od sovjetskog vremena, koje se pričvršćuju direktno na nosač BD3-25. U zavisnosti od toga kao se programira nišansko-oružani sistem nukelarne bombe sa SU-25 mogu se odbacivati po jedna ili više njih.

Inače Belorusija je krajem marta 2023. saopštika da će na njenoj teritoriji biti razmešteno rusko kako taktičko, tako i strateško naoružanje i da su ih prema rečima predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka naterali SAD i njihovi saveznici.

„Belorusija je bila prinuđena da reaguje kako bi ojačala svoje bezbednosne i odbrambene kapacitete“, saopštilo je belorusko ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da je Minsk bio podvrgnut političkom i ekonomskom pritisku bez presedana od SAD i njihovih saveznika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter