Izvor: Kurir.rs
01.03.2023 u 11:19
1

OVO SU TRI FAZE „OPERACIJE KRIM“ – PO SUDU GENERALA BENA HODŽISA: „Napad početi preciznim raketama, onda dronovima i na kraju kopneni napad!“ (VIDEO)

Hodžis smatra da ratnu operaciju treba započeti pereciznim udarom raketama velikog dometa.

General -potpukovnik američke vojske u penziji, bivši komandant kopnenih snaga vojske SAD u Evropi od 2014. do 2017. godine, kreator Vojnog šengena i osvedočeni protivnik Rusije, koji se zalagao za direktnu konfrontaciju sa Moskvom mnogo pre ruske invazije 24. februara ove godine napravio je svoju projekciju napadne operacije prema kojoj bi ukrajinska vojska sa savremenim naoružanjem i preciznim udarima izvela napad, zauzela Krim i porazila rusku vojsku uz minimalnu „kolateralnu štetu“.

Dmitrij Peskov poslao jasnu poruku: Povratak Krima Ukrajini je nemoguć, to je sastavni deo Ruske Federacije!

Hodžis koji je veoma aktivan u medijskim istupima, je jedan od eks penzionisanih američkih oficira veoma otvoreno govori da je ključ ukrajinske pobede u ratu sa Rusijom na Krimu i da vojne vlasti Kijeva treba da samnje „kolateralne žrtve“ (čitaj civile) na najmanju moguću meru i da je fokus na vojsku. On smatra da pojednim vojnim rukovodiocima i komandantima nedostaje maštovitost kada je u pitanju razrada napada na Krim.

U slučaju Ukrajine to je ATACMS dometa 300 km. Ono što po Hodžisu mora biti top prioriteta je udar na kopnene linije komunikacija koje vode do Krima i iz Krima.

Po Hodžisu napad bi tekao u tri ključne faze:

Prva faza: predviđa udare preciznim raketama tipa ATACMS dometa 300 km i GLSDB dometa 150 km koji bi se lansirali iz samohodnih višecevnih lansera raketa M-142 HIMARS i M-270 MLRS. Glavni zadatak ove faze je izolacija Krima i stvaranje uslova da ruska vojska shvati da je nemguće zadržati poluostvo. Zatim udar na Kerčki most i komunikaciju Rostov-Marijupolj-Melitopolj-Krim. Hodžis smatra da posebno pod udar mora doći Kerčki most da se spreči bilo kakva njegova sanacija, a onda i da se napadnu svi mostovi na kopnenom delu veze Krima sa ostatkom ukrajine, da se spreli borbeno delovanje snaga i pripreme uslovi za lakši početka ofanzive ukrajinske vojske u u junu 2023.

U okviru ove faze udare treba vršiti na Crnomorsku flotu i njene instalacije u Svetstopolju, Novorosijsku preko puta Krima i eliminacija avio baza na poluostrvu poput Sakija.

Druga faza: Posle završetka udara taktičkim balističkim raketama u ovoj fazi u napad se uvode dronovi kamikaze i taktički koji bi vršili konstantne udare čineći za rusku vojsku situaciju neodrživom. Posebna meta je Crnomrska flota i njeni feketvi koji bi započeli evakuaciju i premeštanje iz Sevastopolja u Novorosijk.

Hodžis predviđa da bi tu Rusi imali poteškoće da se prilikom evakuacije oslanjaju samo na trajkete koji voze preko Azovskog mora zbog preciznih udara na lokacije utovara i istovara. Hodžis predviđa da u ovoj fazi ukrajinska mornarica i specijalne pomorske snage i mornarička pešadija mogu na više različitih načina da doprinesu izolaciji Krima. Međutim, Hodžis ne navodi kako i na koji način

Treća faza: je kopneni upad ukrajinske vojske na Krim, posle serije preciznih udara i izolacije ruska vojska neće biti sposobna da se odbrani od dobro operemljenih i obučenih ukrajinskih vojnika. Početak ove operacije po Hodžisu je jun 2023.

Hodžis u svojoj projekciji smatra da za razliku od Rusa koji kako on kaže napadaju stambene zgrade širom Ukrajine, ukrajinski ciljevi treba da budu ruski vojni objekti u Sevastopolju, Sakiju, Džankoju koji bi minimalizovali civilnu kolateralnu štetu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “OVO SU TRI FAZE „OPERACIJE KRIM“ – PO SUDU GENERALA BENA HODŽISA: „Napad početi preciznim raketama, onda dronovima i na kraju kopneni napad!“ (VIDEO)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter