Izvor: Tanjug
22.02.2023 u 12:29
0

BERLUSKONIJEV ODNOS PREMA ZELENSKOM ŠTETI ITALIJI: Italijanski mediji o „diplomatskom skandalu“ nekadašnjeg premijera

Polemika bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, pokazuje razmere diplomatskog incidenta koji je obeležio i jučerašnju posetu Kijevu italijanske premijerke Đorđe Meloni, prenosi Republika.

Italijanski list ocenjuje da je to novo poglavlje u okršaju koje ne pomaže Italiji u delikatnoj međunarodnoj areni.

Kada oko pola sedam po podne italijanski političar Silvio Berluskoni počne da čita vesti iz Kijeva, njegovo raspoloženje se naglo menja, ocenjuje list.

PESKOV POTVRDIO: Putin će se danas sastati sa Vang Jijem

Lice Viteza, kako simpatizeri zovu Berluskonija, postaje veoma crno i on nema osmeh koji je nekoliko sati ranije uputio u postu“„Još jedno obećanje ispunjeno”, u kome je komentarisao povećanje minimalnih penzija u Italiji, piše Republika.

Kako navodi italijanski list, danas je na stolu ispred Berluskonija, koji je poznat i kao dugogodišnji prijatelj i saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, oštra reakcija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na kritike koje su mu upućene pre dve nedelje.

Bivši italijanski premijer i lider konzervativne partije Forca Italia, koja je deo vladajuće koalicije, prošle nedelje je rekao da ne bi išao na sastanak sa Zelenskim da je i dalje šef vlade, zato što, kako je naveo, krivi ukrajinskog predsednika za rat sa Rusijom.

Tokom zajedničke konferencije za novinare juče u Kijevu sa premijerkom Italije Đorđom Meloni, Zelenski je zamoljen da prokomentariše nedavne Berluskonijeve izjave.

-Verujem da Berluskonijeva kuća nikada nije bombardovana, tenkovi nikada nisu stigli u njegovu baštu, niko nije ubio njegove rođake, nikada nije morao da pakuje kofer u tri ujutru da bi pobegao i sve to zahvaljujući bratskoj ljubavi prema Rusiji -rekao je Zelenski.

Ovo su reči koje lider Forca Italije nije očekivao i koje pokazuju razmere diplomatskog incidenta koji je obeležio i jučerašnju posetu italijanske premijerke Kijevu, prenosi Republika, koja ocenjuje da je to novo poglavlje u okršaju koje ne pomaže Italiji u delikatnoj međunarodnoj areni.

-Ali šta ovaj gospodin zna o meni? On ne zna ništa. Doživeo sam bombardovanja kao dete -reagovao je Berluskoni, ali u tom „gospodine“ je, opet, distanciranje koje potvrđuje nedostatak simpatija prema Zelenskom, navodi italijanski list.

„MOSKVA I PEKING ĆE SE MEĐUSOBNO ŠTITITI!“ Sergej Lavrov poručio da se odnosi Rusije i Kine dinamično razvijaju

Berluskonijeve stranačke kolege poručuju da je „Zelenski izgleda zaboravio da se njegova vojska može odbraniti oružjem koje je Italija poslala zahvaljujući i glasanju strake Forca Italija“, kao i da je bivši premijer uvek bio „čovek mira“.

Berluskoni ukrajinskom predsedniku nije odgovorio u intervjuu za Republiku, u kojem je govorio o navodnim poklonima koje je dobio od Vladimira Putina, „slatkog“ pisma i 20 flaša votke za rođendan“, i rekao da je reč o šali.

Postoje glasine da ga je na oprez pozvala i sama Meloni, ali Berluskonijevo okruženje to demantuje, navodi italijanski list.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter