Izvor: Kurir.rs
16.12.2022 u 12:21
0

BITKA ZA DONBAS U NEKOLIKO VAŽNIH STAVKI: Evo zbog čega je Bahmut – Artjomovsk u očima Ukrajinaca toliko bitan – tvrdi vojni komentator!?

Neki nazivaju napore štaba Ruske Armije da samo pomoću ČVK Vagner grupe i VDV-a zauzme grad Artjomovsk besmislenim, ali to mogu reći samo oni koji ne razumeju strategiju ratovanja.

Ukrajinske snage napale su štab ruske vojne grupe Vagner: „Rusija pretrpela značajne gubitke!“

Ovo je pogled vojnog komentatora Gorana Stojanovića na ovu temu:

Zbog čega je grad Artjomovsk toliko bitan i zašto su Ukrajinci spremne da ”bace” toliko ljudi u ”mlin za meso”?

Ukratko rečeno osobađanjem grada Artjomovska, Ruska Armija će kontrolisati značajno transprotno čvorište i većinu puteva ukrajinske logistike na ogromnom području. Omogućiće Ruskoj Armiji da nastupa dalje od prve i ugrožava druga utvrđena na kontaktnoj liniji i ostvariće primat za bolju pripremu terena za očekivanu ofanzivu.

Grad Artjomovsk predstavlja važnu raskrsnicu i glavni logistički putevi severnog Donjecka prolaze kroz njega, najvažnija magistrala M03 prema Slavjansku. Pored toga od Artjomovska ka jugu preko Majorska vodi železnička pruga do Luganska i na kraju do same Rusije. Tako da zauzimanje samog grada i okoline, posebno Severnodonjeckog puta će omogućiti ruskoj logistici dobru polaznu tačku i centar snadbevanja za očekivanu ofanzivu prema Slavjansku i dalje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ako sagledamo taktički na lokalnom nivou, glavni put ukrajinskog snabdevanja Soledara i Siverska severnije, prolazi u blizini samog grada pa će oslobađanje Artjomovska učiniti odbranu oblasti Siverska dodatno težom i izazovnijom za Ukrajince. Kako je prelaz preko Siverskog Donca kod Zakitne uništen odavno, ukrajinska logistika celog pravca Siversk bi se odvijala lokalnim putevima, koji su u ovo doba otežani, skoro pa neprohodni.

Zauzimanje Artjomovska bi sigurno u velikoj meri uticao na situaciju u Soledaru i dao Rusiji bolji pogled na dolinu Bahmutovke, što dovodi do pretpostavke da će se ukrajinske odbrambene linije morati povući dalje na zapad, a Ruska Armija bi time zaobišla druga utvrđenja nkrežuži se jugozapadno ka Toretsku preko područja Dilijevke koje nije ni približno tako dobro utvrđeno i zaokružili bi ukrajinske snage na ovoj liniji kontakta, i stavili visove pod kontrolu vatre, što bi postepeno dovelo do uništenja žive sile po principu kotlova, i povlačenje ukrajinskih snaga iz Toretska.

Oslobađanjem Toretska pod ovim uslovima ugrožena će biti ukrajinka linija snadbevanja za Nju Jork i probijanje linija na više mesta i opet obuhvaćanje veće koncentracije ukrajinskih snaga u kotao.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter