Izvor: Kurir.rs
20.03.2023 u 15:16
0

ŠTA ĆE SE DESITI AKO OVE NEDELJE UHAPSE DONALDA TRAMPA? Ove detalje o navodnoj aferi niste znali!

Donald Tramp je nedavno izjavio da će biti uhapšen ove nedelje jer je navodno platio zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels veliku sumu novca u zamenu za njeno ćutanje.

Bivši američki predsednik Donald Tramp tvrdi da će biti uhapšen ove nedelje. Navodno mu je pretila optužnica jer je navodno platio veliku sumu novca jednoj filmskoj zvezdi za odrasle sa kojom je imao aferu u zamenu za njeno ćutanje.

TRAMP NAJAVIO: „Može da se desi da me uhapse u utorak!“

Ako je Tramp u pravu, vlasti u Njujorku bi mogle da ga uhapse za nekoliko dana. Tramp je najavio utorak kao tačan dan hapšenja i pozvao svoje pristalice da protestuju protiv vlasti ako bude priveden.

On je objavio podužu izjavu u kojoj je istragu opisao kao „politički lov na veštice da bi se oborio predvodnik Republikanske partije“.

Denijelsova je 2016. godine kontaktirala medije i ponudila da proda svoj nalog o preljubničkoj aferi koju je imala sa Trampom 2006. Trampov tim je to saznao, a njegov advokat Majkl Koen platio je Danijels oko 130.000 evra da bi ćutala.

„Nisam učinio ništa loše“, rekao je on, kritikujući „korumpirani, korumpirani i naoružani pravosudni sistem“. Tramp stoga veruje da će biti uhapšen, dok je njegov portparol rekao da nije obavešten ni o kakvim hapšenjima.

Ovo nije jedini slučaj koji mu preti. On je takođe pod istragom o mešanju u izbore u državi Džordžija i dvema federalnim istragama o njegovoj ulozi u ustanku 6. januara u američkom Kongresu.

Šta će Tramp uraditi u ovom slučaju?

Tramp je optužio okružnog tužioca Menhetna Alvina Braga, demokratu, da ga goni radi političke dobiti i možda će pokušati da odbaci te optužbe. Mogao bi da ospori i da li je rok zastarelosti, koji je u ovom slučaju pet godina, već trebalo da istekne. U Njujorku se rok zastarelosti može produžiti ako je optuženi bio van države, ali Tramp ponovo može da kaže da to ne bi trebalo da se odnosi na funkciju predsednika Sjedinjenih Država.

Prekršajna presuda bi rezultirala novčanom kaznom. Ako bude proglašen krivim za zločin, Tramp bi se suočio sa maksimalnom kaznom od četiri godine zatvora, iako neki pravni stručnjaci veruju da je novčana kazna veća, a da je boravak iza rešetaka malo verovatan, navodi Bi-Bi-Si.

Politički, još nije jasno kako bi potencijalna optužnica mogla uticati na Trampove šanse na predsedničkim izborima 2024. On bi čak mogao da postane prvi bivši predsednik SAD koji će se suočiti sa krivičnim prijavama, u vreme kada ankete pokazuju da vodi druge potencijalne kandidate za republikansku nominaciju , uključujući kontroverznog guvernera Floride Rona DeSantisa. Moglo bi čak ići toliko daleko da se Trampu sudi tokom kampanje 2024.

Trampov advokat Džo Takopina rekao je za CNBC da će se Tramp dobrovoljno predati ako bude optužen. Naime, ukoliko se nije dobrovoljno predao, tužilaštvo bi moglo da zatraži njegovo izručenje od vlasti Floride, gde trenutno živi. DeSantis, njegov politički rival za predsednika, morao bi da da formalno odobrenje za ekstradiciju.

Šta planiraju tužioci?

Okružno tužilaštvo na Menhetnu istražuje Trampa više od pet godina. Velika porota u Njujorku iznela je dokaze koji se odnose na isplatu 114.000 funti ili oko 130.000 evra Danijelsu u poslednjim danima predsedničke kampanje. Tramp je više puta negirao te optužbe i optužio Danijelsa za ucenu.

Tramp se takođe suočava sa optužbama za falsifikovanje poslovnih zapisa nakon što je svom bivšem advokatu Majklu Koenu nadoknadio plaćanja koja su lažno evidentirana kao pravne usluge.

U svakom slučaju, pravni stručnjaci procenjuju da bi do mogućeg suđenja bivšem predsedniku SAD moglo da prođe više od godinu dana. Ako bi se to dogodilo, poklopilo bi se sa poslednjim mesecima izbora 2024. na kojima Tramp želi da se vrati u Belu kuću.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter