Izvor: Sputnjik
05.02.2023 u 20:50
1

BIVŠI IZRAELSKI PREMIJER OTKRIO: Zapad je odlučio da „razbije“ Putina, a ne da se dogovori sa njim

Benet je objasnio da je tokom pregovora pripremljeno nekoliko nacrta sporazuma između Rusije i Ukrajine.

Pregovori predstavnika Rusije i Ukrajine u proleće 2022. godine, u kojima je kao posrednik učestvovao tadašnji izraelski premijer Naftali Benet, prekinuti su na inicijativu zapadnih zemalja, saopštio je Benet u intervjuu izraelskom 12 kanalu.

Benet je detaljno govorio o svom učešću u pregovorima nakon početka specijalne operacije u Ukrajini, o ličnim kontaktima sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, kao i sa liderima vodećih zapadnih zemalja, predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Kako je istakao, stavovi zapadnih lidera bili su podeljeni u pogledu daljih koraka.

TAJNA DIPLOMATIJA: Na koji način je bivši izraelski premijer Naftali Benet otkrio razgovore sa Putinom o Zelenskom!?

Vidite, svaki lider ima svoj pristup. Mogu se podeliti lideri na one koji se pridržavaju linije: „Moramo da odbijemo Putina i na one koji kažu: „Hajde, svi smo mi gubitnici u ratu“. Boris Džonson se zalagao za radikalnije mere, a Makron i Šolc su bili pragmatičniji. Bajden je podržavao oba pristupa – prisećao se Benet.

Prema njegovim rečima, i sam se u to vreme držao neutralnog stava.

– Ovo pitanje nije bilo u okviru naših nacionalnih interesa… Kada vodim računa o Izraelu, borim se do kraja. Ali ovde nemam šta da kažem. Ja sam samo izvođač i posrednik. Amerika odlučuje za mene po ovom pitanju, ne postupam po sopstvenom nahođenju. Sve moje radnje su do najsitnijih detalja usaglašene i sa Sjedinjenim Državama, i sa Nemačkom, i sa Francuskom – rekao je bivši premijer, a zatim odgovorio potvrdno na pitanje domaćina da li je prekid pregovora inicirao Zapad.

– Uglavnom, da. Oni (Zapad) su prekinuli pregovore. Tada mi se učinilo da su pogrešili, a sada ću reći da je prerano za izvođenje zaključaka – rekao je izraelski političar.

Prema rečima Beneta, tada su pregovori još mogli da dovedu do pozitivnog ishoda, ali sada izražava sumnju u ispravnost takvog puta.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Siguran sam da smo imali dobre šanse za uspeh… Ali sumnjam da bi to bilo ispravno. Tada mi se činilo da bi primirje bila prava odluka, ali sada nisam siguran – rekao je on.

Benet je objasnio da je tokom pregovora pripremljeno nekoliko nacrta sporazuma između Ruske Federacije i Ukrajine.
– Da, imali smo 17-18 nacrta. Nismo dozvolili da procure u javnost – rekao je on.
Međutim, Zapad je u jednom trenutku odlučio da „razbije Putina, a ne da se dogovori s njim.“
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “BIVŠI IZRAELSKI PREMIJER OTKRIO: Zapad je odlučio da „razbije“ Putina, a ne da se dogovori sa njim”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter