Izvor: Tanjug
22.03.2023 u 17:45
0

BLINKEN NE OSTAVLJA PEKING NA MIRU: „Nismo to čekivali od Kine“

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da Kina veoma pažljivo prati kako Vašington i svet reaguju na rusku invaziju na Ukrajinu, čiji se uticaj, kako je naveo, oseća u Aziji.

Govoreći nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi, Blinken je naglasio da bi, ako bi Rusiji bilo dozvoljeno da nekažnjeno napada svog suseda, to „otvorilo Pandorinu kutiju za potencijalne agresore i dovelo do sukoba“, preneo je Rojters.

– Ulozi u Ukrajini prevazilaze Ukrajinu i mislim da imaju veliki uticaj na Aziju, na primer –  rekao je Blinken, napominjući da su Japan i Južna Koreja glavne pristalice Ukrajine u tom sukobu.

BLINKEN POSLE MOSKVE PLJUJE PEKING: „Kina ne smatra da Kremlj treba da odgovara za zločine!“

Sukob u Ukrajini doveo je do debata o tome kako će rat uticati na kinesko vojno sagledavanje situacije u vezi sa Tajvanom, samostalnu osrtvsku državu koju Peking vidi kao suverenu kinesku teritoriju.

– Mislim da ako Kina ovo posmatra, a oni to posmatraju veoma pažljivo – izvući će pouke o tome kako se svet okuplja ili ne, da bi se suprotstavio ovoj agresiji –  rekao je Blinken govoreći na pododboru Senata za aproprijacije.

Si i ruski predsednik Vladimir Putin pozdravili su se kao „dragi prijatelj“ kada su se sastali u Kremlju i razgovarali o predlozima Kine za rešenje ukrajinskog sukoba.

Blinken je rekao da je politička i materijalna podrška Kine Rusiji u suprotnosti sa interesima Vašingtona, ali je dodao da Vašington još nije video dokaze da Peking Moskvi pruža značajnijiu pomoć za sukob

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter