Izvor: RT.COM
25.08.2023 u 22:55
0

BOLNO PRIZNANJE NEMAČKE : Berlin priznaje neuspeh obaveštajnih službi u sukobu u Ukrajini

Nemački špijuni nisu predvideli ni početak ruske kampanje ni njen razvoj, rekao je vicekancelar Robert Habek

Nemačka spoljna obaveštajna služba (BND) je više puta ozbiljno pogrešno procenila razvoj sukoba Rusije sa Ukrajinom, rekao je vicekancelar Robert Habek novinaru Stefanu Lambiju u intervjuu objavljenom juče.

Nemački špijuni prvo nisu uspeli da pravilno procene rizike od izbijanja direktne vojne konfrontacije između dva suseda neposredno pre početka ruske operacije u februaru 2022, rekao je Habek. On je dodao da su američke i britanske obaveštajne službe već tada „veoma snažno“ upozoravale na pretnju potencijalnog sukoba.

CRNA KUTIJA PRIGOŽINOVOG AVIONA – ŠTA SE ZBIVALO U POSLEDNJIM TRENUCIMA? MOSKVA došla do KLJUČNOG OTKRIĆA (VIDEO)

-Druge službe su rekle: ovo je vežba, najgore se neće desiti-, rekao je on i dodao da se na kraju „najgore dogodilo“. Na pitanje da li je mislio na nemačke obaveštajne službe kada je govorio o „drugim službama“, Habek, koji je i ministar ekonomije zemlje, odgovorio je: „da“.

Lambi je rekao da je intervju obavio 23. juna. U aprilu je vicekancelar rekao novinaru da je BND takođe napravio ozbiljnu pogrešnu procenu odmah nakon početka sukoba tvrdeći da će „za 48 sati [ruski predsednik Vladimir] Putin okupirati čitavu Ukrajinu“, rekao je ministar, napominjući da se to nije dogodilo. Kao rezultat toga, Berlin je odlučio da pruži vojnu pomoć Kijevu samo dva dana nakon izbijanja sukoba.

BND se već više puta suočavao sa optužbama za nesposobnost usred tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva. U februaru 2022, nemački mediji su izvestili da je služba bila toliko nesvesna potencijalne pretnje od sukoba da je njen šef Bruno Kal otputovao u Kijev neposredno pre početka operacije Moskve. Šef špijuna tada nije uspeo da se evakuiše na vreme sa drugim nemačkim diplomatama i obaveštajnim operativcima, što je navelo BND da pošalje tim agenata da pokupe njihovog šefa. Kal je na kraju doveden u Poljsku u koloni vozila u kojoj je sukob već bio u punom jeku.

Početkom jula nemački mediji su takođe izvestili da BND nije blagovremeno obavestila vladu o pobuni u Rusiji koja se dogodila krajem juna. Tada je kancelar Olaf Šolc rekao novinarima da nemački špijuni „nisu unapred znali“ za planove ruske privatne vojne kompanije Vagner grupa i da su samo „izveštavali ono što se moglo primetiti“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter