Izvor: Tanjug
11.07.2022 u 11:04
0

BORELJ OPTUŽIO RUSIJU DA IZAZIVA „VEŠTAČKE NESTAŠICE“ ENERGENATA: „U Putinovim rukama je moć da zaustavi ovaj besmisleni rat izbegne globalnu prehrambenu i energetsku katastrofu“

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da se 140 zemalja članica UN složilo oko osude napada Rusije na Ukrajiu, ali da se stavovi ”oštro razlikuju” po pitanju ”osude agresora” i ”šta dalje”.

Borelj upozorava da rat u Ukrajini nije ”samo evropski rat” i ocenjuje da ”pred agresijom niko ne može da bude neutralan”.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

”U principu, svi osuđuju napad na teritorijalni integritet i suverenitet zemlje. Ali kada je u pitanju imenovanje agresora i navođenje ko je odgovorni za posledice, mnogi su uzdržani iz različitih razloga. Neki su više zabrinuti za posledice rata za sebe, nego za to ko je odgovoran za te teškoće i kako da okončaju ovaj rat. Drugi se žale na „dvostruke standarde“ ili jednostavno žele da očuvaju svoje dobre bilateralne odnose sa Rusijom. A mnogi ostaju nedorečeni i ne žele da se zauzmu ni na koju stranu, jer bi to ugrozilo njihove geopolitičke interese”, smatra Borelj.

BORELJ PRIZNAO DA STAV EU O UKRAJINI NIJE PREOVLADAO NA SAMITU G20: „Globalna bitka narativa je u punom jeku i mi u ovom momentu ne pobeđujemo“

U svom blogu, posvećenom prošlonedeljnom ministraskom sastanku G20 na Baliju, šef diplomatije EU ocenjuje da je multilateralni sistem pod pritiskom kao nikada ranije kao posledica ”uspona politike moći”.

”Svedoci ovog trenda već nekoliko godina, a ruski rat protiv Ukrajine doveo je ovaj razvoj događaja na potpuno novi nivo. Ovaj ničim izazvan rat predstavlja eklatantno kršenje međunarodnog prava, koji je u suprotnosti sa osnovnim principima Povelje UN i ugrožava globalni ekonomski oporavak”, poručio je Borelj.

Borelj naglašava da je na sastanku G20 upozorio da ”ruski agresivni rat protiv Ukrajine dramatično pogorčava krizu sa hranom” u svetu, da je u pitanju ”smišljen pokušaj da se hrana upotrebi kao oružje” protiv najugroženijih zemalja sveta, posebno u Africi, i odbacio navode da su za nestašice i poskuplje krive EU i međunarodne sankcije protiv Rusije.

On je optužio Rusiji i da izaziva ”veštačke nestašice” energenata, posebno gasa, a da je isključivo ”u rukama Vladimira Putina moć da zaustavi svoj besmisleni rat i izbegne globalnu prehrambenu i energetsku katastrofu”.

Žosep Borelj zaključuje i da EU ”za sada, ne pobeđuje” u globalnoj bici narativa i poziva na dalje angažovanje na pobijanju ”ruskih laži i ratne propagande”, stavljajući jasno do znanja ko je odgovoran za agresiju, a time i njene posledice.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter