Izvor: Sputnjik
10.02.2023 u 09:05
0

BRITANSKI „TAJMS“ TVRDI! Ukrajina spremna da upotrebi engleske rakete za gađanje meta na Krimu

Ukrajina je spremna da upotrebi britanske rakete dugog dometa za gađanje meta na Krimu, piše britanski list „Tajms“ pozivajući se na neimenovane izvore u ukrajinskim vojnim krugovima.

Sagovornik lista potvrdio je da izjava predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o uništavanju ruskih vojnih objekata „u dubini okupirane teritorije“ pomoću raketa dugog dometa podrazumeva mogućnost napada na Krim. Kako je istakao, Kijev je spreman na takve akcije.

Prema navodima autora članka, uprkos tome što je London ranije izražavao zabrinutost da bi moglo doći do eskalacije sukoba u Ukrajini zbog isporuka raketa dugog dometa, britanska Vlada trenutno razmatra pitanje koliko bi raketa moglo da se isporuči Ukrajini.

„Ukrajina je ostvarila impresivan napredak na putu ka EU!“ Poruka predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen

Naime, britanski vojni stručnjaci konstatuju da bi moglo biti reči o protivbrodskim raketama „harpun“ sa dometom od oko 241 kilometar koje se mogu prilagoditi za izvođenje napada na kopnene mete. Još jedna opcija su avionske rakete „storm šadou“ koje pogađaju metu na udaljenosti od oko 563 kilometra.

Prema proceni stručnjaka, mala je verovatnoća da će Velika Britanija isporučiti Kijevu rakete „storm šedou“, jer bi to značilo da je London otišao korak dalje od Vašingtona koji isporučuje Kijevu projektile kraćeg dometa.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se u Savetu Evrope u Briselu i pozvao je evropske zemlje da Ukrajini isporuče savremeno naoružanje.

Ranije je posetio London gde je razgovarao sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom o isporukama oružja Kijevu. Sunak je potvrdio da se Velika Britanija sprema da prebaci Ukrajini „dalekometnije oružje“.

Nije precizirano šta se pod tim tačno podrazumeva, ali je ranije London najavio mogućnost prebacivanja raketa dugog dometa Ukrajini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter