Izvor: Tanjug
06.06.2023 u 19:43
0

PROCURELA DOKUMENTA: CIA ZNALA DA ĆE UKRAJINCI DIĆI U VAZDUH SEVERNI TOK

Sjedinjene Amerčke Države su imale saznanja o tome da Ukrajina planira da bombarduje gasovod Severni tok, objavio je danas Vašington post, pozivajući se na procurela dokumenta

Prema pisanju američkog lista, CIA je prošlog juna, preko Evropske obaveštajne agencije, saznala da šestočlani tim ukrajinskih specijalaca planira da digne u vazduh gasovod koji povezuje Rusiju i Nemačku. Ta informacija se pojavljuje u procurelim dokumentima koja je na platformi Discord objavio pripadnik američke Nacionalne vazduhoplovne garde Džek Tešeira, protiv kog je nedavno podignuta optužnica.

Dodaje se da je obaveštajni izveštaj zasnovan na informacijama dobijen od jedne osobe iz Ukrajine, kao i da je CIA podelila informacija do kojih je došla sa Nemačkom i drugim evropskim državama. Američki list navodi da su zvaničnici u više zemalja potvrdili da se izveštaj koji je objavljen na društvenim mrežama, poklapa sa onim što je Evropska obaveštajna agencija dostavila američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA).

RAZJEDINJENE NACIJE: GUTEREŠ OKRIVIO RUSE ZA DIZANJE HIDROELEKTRANE U VAZDUH?

U septembru prošle godine, nekoliko eksplozija je uništilo gasovode Severni tok 1 i Severni tok 2 koji preko Baltičkog mora, povezuju Rusiju i Nemačku. Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske, a vlasti obe zemlje ranije su saopštile da su eksplozije bile namerne, ali da tek treba da se utvrdi ko je odgovoran. Pored Švedske i Danske, u istraživanju incidenta učestvuje i Nemačka.

Iz NATO-a i Vašingona su eksplozije nazvali „činom sabotaže“ za koji su optužile Rusiju, dok je Moskva za napad optužila Zapad, međutim nijedna strana nije pružila dokaze o tome ko je odgovoran za uništenje Severnog toka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter