Izvor: Tanjug
13.10.2022 u 08:29
0

ČUVENA SVETSKA AGENCIJA IZVEŠTAVA: Na meti SAD-a ruski aluminijum kao odgovor na raketne napade Rusije na Ukrajinu!

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razmatra potpunu zabranu ruskog aluminijuma kao odgovor na raketne napade Rusije na Ukrajinu, izveštava agencija „Blumberg“, pozivajući se na izvore upućene u dešavanje.

BAJDEN SVIM SILAMA UZ UKRAJINCE: „Ogromna večina sveta osudila nelegalnu aneksiju!“

Prema izveštaju, Bela kuća razmatra tri opcije koje bi mogle da uključe – potpunu zabranu, zatim povećanje tarifa do nivoa toliko kaznenog da praktično predstavlja zabranu, ili sankcionisanje ruske kompanije Rusal koja proizvodi aluminijum.

Izvori upoznati sa donošenjem odluke rekli su njujorškoj agenciji da se američka administracija u početku protivila uvođenju sankcija za ruski aluminijum, strahujući da bi to moglo da poremeti lanac globalnih dobavljača. Ali, preostalo im je sve manje proizvoda koje bi SAD i saveznici mogli ga zabrane kao odgovor na eskalaciju rata. Rasprava u Beloj kući traje nedeljama, napominju izvori.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Industrijski stručnjaci upozoravaju da bi takav potez mogao da destabilizuje tržišta metala širom sveta. Embargo na aluminijum, ključni metal za većinu teških industrija, može potencijalno da natera potrošače u SAD i drugim zemljama da krenu u juriš kako bi našli zamenu za ruski aluminijum.

Rusija je drugi najveći svetski proizvođač aluminijuma posle Kine. Podaci koje navodi „Blumberg“ pokazuju da samo u SAD-u ruske isporuke tradicionalno čine oko 10 posto ukupnog uvoza aluminijuma. Rusija je bila treći po veličini izvoznik aluminijuma u SAD u avgustu, pokazuju statistički podaci.

Cene aluminijuma su porasle za 7,0 posto na Londonskoj berzi metala (LME) nakon vesti o potencijalnom embargu na nabavke iz Rusije.

LME, najveća berza industrijskih metala na svetu, stavila je prošle nedelje na diskusiju dokument o tome da li ovaj ruski metal treba da bude zabranjen na berzi.

Londonska berza metala je takođe ograničia nove isporuke ruskog cinka i bakra u svoja skladišta u okviru sankcija koje je britanska vlada uvela Moskvi u septembru.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter