Izvor: Kurir.rs/Jutarnji list
16.02.2023 u 07:39
0

DA LI JE NA POMOLU VAZDUŠNI UDAR?! Rusi gomilaju bombardere na granici, evo šta bivši vojni oficir tvrdi!

Moskva je postavila nove vojne kampove u Voronježu i Kursku, u blizini severoistočne granice Ukrajine, na istom mestu gde su trupe bile stacionirane godinu dana pre početka invazije.

Nagomilavanje vojnih aviona, bombardera i helikoptera u blizini granice, kao i činjenica da su ruske kopnene snage prilično iscrpljene, navele su neke zapadne stručnjake na zaključak da će Moskva uskoro izvesti veliki vazdušni napad. Američki obaveštajci sugerišu da je više od 80 odsto ruskog vazduhoplovstva „bezbedno i dostupno“.

– Dakle, očekuje se da će ruske snage pokrenuti vazdušne udare – rekao je viši diplomata NATO-a Fajnenšel tajmsu.

Moskva je postavila nove vojne kampove u Voronježu i Kursku, u blizini severoistočne granice Ukrajine, na istom mestu gde su trupe bile stacionirane godinu dana pre početka invazije.

– Smatramo da su u ovim logorima smešteni rezervisti, a ovo je prvi dokaz da je do razmeštanja došlo nedaleko od linije fronta. To sugeriše da bi oni uskoro mogli da budu prebačeni u Ukrajinu – rekao je za FT analitičar odbrane Konrad Muzika.

Neposredna kampanja

Kako raste zabrinutost u vezi sa potencijalnim velikim vazdušnim napadom, ministri odbrane NATO-a u Briselu su razgovarali o snabdevanju Ukrajini više artiljerijske municije i protivvazdušne odbrane. Ukrajina zahteva borbene avione, ali Vašington odbija da ih pošalje. Nakon sastanka Kontakt grupe članica NATO-a za pomoć Ukrajini, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je da nema šta da se izveštava u vezi sa isporukom borbenih aviona, dodajući da SAD „nikada nisu sprečavale Poljsku da šalje šta god želi“ Ukrajini.

– Što se tiče toga da li Rusija sastavlja avione za veliki vazdušni udar ili ne, mi to trenutno ne vidimo tako – rekao je Ostin.

Pored vojnih aviona iz Hladnog rata, Rusija ima na raspolaganju i podmlađenu flotu koju čine avioni Su-30, Su-34 i Su-35. Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je početkom januara da je Rusija „gotovo sigurno“ upotrebila svoje najnaprednije lovce pete generacije protiv Ukrajine. Mlaznjaci Suhoj Su-57 Felon imaju veoma naprednu avioniku i stelt tehnologiju, ali je Rusija ograničila njihovu upotrebu, dodalo je ministarstvo.

Procena londonskog Roial United Services Institute (RUSI) sugeriše da ruskom vazduhoplovstvu nedostaje „institucionalni kapacitet za planiranje, sažetak i postizanje složenih vazdušnih operacija velikih razmera“.

Profesor Džastin Bronk iz istraživačkog centra RUSI tvrdi da je neuspeh Rusije da uspostavi superiornost u vazduhu „bila jedna od ključnih karakteristika dosadašnje invazije“. Ali Bronk je takođe napisao u članku za The Spectator da bi bila „opasna greška“ potceniti rusko vazduhoplovstvo.

Prvi dani rata

– U borbi vazduh-vazduh, ruski borbeni avioni su potpuno nadmašili ukrajinske protivnike. Naime, ruski avioni Su-35S i Su-30SM imaju bolje radare od ukrajinskih aviona Su-27 i MiG-29. Ukrajina takođe ima mnogo manje borbenih aviona – dodao je Bronk.

Prema podacima Statista, broj letelica kojima je ruska vojska raspolagala 2022. godine bio je skoro 4.200, a ukrajinske oružane snage su imale oko 310 letelica. Ukrajina je od početka invazije izgubila najmanje 52 borbena aviona, a Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su do sada uništili 293 ruska aviona.

Stručnjaci ističu da su se prvi dani rata pokazali skupim za ruske letelice, zbog čega je Moskva ograničila upotrebu ratnih aviona u ukrajinskom vazdušnom prostoru.

Retki letovi

Pokušaj Rusije da uspostavi nadmoć u vazduhu blokiran je sistemom PVO Ukrajine. Frank Ledvidge, advokat i bivši vojni oficir koji je služio na Bliskom istoku i na Balkanu, rekao je za Nevsveek da su ukrajinski odbrambeni sistemi zemlja-vazduh „pobednička karta“ u odbrani od Rusa.

– Rusija nije bila u stanju da iskoristi svoj broj, jer se Ukrajina zapravo uspešno borila za vazdušnu nadmoć nad svojom zemljom – rekao je Levidž.

– Nijedan ruski avion nije se usudio da preleti Ukrajinu, ili ako je i jeste bilo, to je bilo veoma retko – obično su bili oboreni.

Navode o ruskim vazdušnim udarima za sada još nije moguće potvrditi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter