Izvor: Kurir.rs/Intellinews.com
10.12.2022 u 22:34
0

DA LI JE PUTIN OVO OČEKIVAO? Ruski predsednik predložio gasni savez sa Kazastanom i Uzbekistanom, a onda je usledio iznenađujući odgovor!

Uzbekistan je polio hladnu vodu na predlog ladimira Putina za stvaranje „unije prirodnog gasa“ sa Rusijom i Kazahstanom.

PUTIN IZNEO ISTINU O KOJOJ SE DANIMA NAGAĐA: „Nema govora o dodatnoj mobilizaciji, moguća je samo rotacija vojnika…“

Mnogi analitičari će čvrst negativan odgovor shvatiti kao još jedan znak da je rat Rusije protiv Ukrajine izazvao rascep između Moskve i bivših sovjetskih republika Centralne Azije koji je sve jači. Kremlj je donekle ljutito reagovao na izveštaje o odbijanju Uzbekistana 8. decembra, navodeći da gasna unija neće uključivati nametanje „političkih uslova“ Uzbekistanu.

Putin je predložio stvaranje gasne unije 28. novembra tokom razgovora sa predsednikom Kazahstana Kasim-Žolmartom Tokajevim u Moskvi, gde je Tokajev došao na svoje prvo zvanično putovanje u inostranstvo kao reizabrani kazahstanski lider.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je tada da će se taj mehanizam koristiti za transport prirodnog gasa između Rusije, Kazahstana i Uzbekistana i drugih nacija, uključujući Kinu. Sporazum bi pomogao zemljama Centralne Azije da obezbede snabdevanje tokom najveće potražnje.

Na primer, postoje delovi severnog Kazahstana koji se nalaze izvan kazahstanskog gasovodnog sistema. U okviru unije, susedna Rusija bi se mogla obavezati da će se pobrinuti za potrebe regiona. Ali imajući u vidu ukrajinsko iskustvo i odluku Evrope da odstupi od snabdevanja ugljovodonicima iz Rusije, postoji sve veći oprez među stanovništvom bivših sovjetskih država kada je u pitanju oslanjanje na Rusiju u ispunjavanju strateških potreba.

Uzbekistanski ministar energetike Žorabek Mirzamahmudov rekao je u intervjuu za novinsku internet stranicu Kun.uz objavljenom 7. decembra da njegova zemlja neće odustati od svojih nacionalnih interesa u zamenu za isporuke prirodnog gasa.

„Potpisivanje gasnog sporazuma sa Rusijom ne znači savez ili uniju… To bi bio tehnički ugovor“, izjavio je Mirzamahmudov, koji je u oktobru postao ministar energetike.

„Nikada nećemo kompromitovati naše nacionalne interese. Čak i ako pristanemo da dobijemo prirodni gas iz Rusije, nastavićemo putem komercijalnih ugovora o prodaji. Nećemo dozvoliti da nam se zauzvrat nameću bilo kakvi politički uslovi.“

TASS je preneo da je portparol Kremlja Peskov 8. decembra tvrdio da je Rojters objavio pogrešan izveštaj o predlogu gasne unije, rekavši: „Rojters je dao lažne informacije, pogrešno protumačio reči. Znamo šta je rečeno. Niko ne govori o gasu u zamenu za političke ustupke O tome se ne govori u kontekstu ideje o stvaranju ove unije“.

Kazahstan tek treba da podrži ili odbaci ideju gasne unije, a zvaničnici su rekli samo da će koncept biti proučen.

Stav Uzbekistana o predloženoj gasnoj uniji će se sada još jače odjeknuti u Moskvi, uz izveštaje o akutnim zimskim nestašicama gasa koje muče Uzbekistan. Zemlja je nedavno zamrznula sav svoj izvoz gasa jer zvaničnici nastoje da preusmere ograničene domaće resurse gasa kako bi zadovoljili domaće potrebe.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter