Izvor: BSC Happy
09.02.2023 u 21:31
0

„DOŠLO JE VREME!“ Turski seizmolog tvrdi da stiže još jedan RAZORNI ZEMLJOTRES!

Turski ekspert tvrdi da bi u blizini luke Čanakale uskoro mogao da se dogodi još jedan strahovit zemljotres

U zapadnoj Turskoj uskoro bi mogao da se dogodi još jedan zemljotres jačine 7 stepeni Rihterove skale, upozorava seizmolog Dogan Perinček, napominjući da bi to moglo da se dogodi svakog trenutka u Mramornom moru.

U razgovoru za RIA Nevs, ekspert je naveo da se masovni zemljotresi dešavaju u regionu oko lučkog grada Čanakale svakih 250 godina.

TURSKA I SIRIJA: Broj poginulih u zemljotresu premašio 20.000

Poslednji je, prema Perinčeku, bio pre 287 godina, što znači da je „došlo vreme“.

-Poslednjih deset dana beležim pojačanu seizmičku aktivnost u Čanakaleu iz pravca Mramornog mora. Više od deset godina se bavim svakodnevnim praćenjem i analizom seizmičke aktivnosti u zemlji koristeći posebne karte. Već tri godine predviđam zemljotres u Čanakaleu- rekao je naučnik.

Njegovo upozorenje dolazi nakon niza razornih zemljotresa koji su u ponedeljak potresli jugoistočnu Tursku i severnu Siriju.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, zatim jedan od 7,6, praćen sa nekoliko desetina naknadnih potresa, srušio je hiljade zgrada u regionu, ostavivši hiljade mrtvih i mnogo više povređenih.

Prema turskim zvaničnicima, broj poginulih u zemlji trenutno iznosi preko 14.000 ljudi, a čak 64.000 je povređeno. Još mnogo njih je nestalo. U međuvremenu, sirijsko ministarstvo zdravlja je od srede zabeležilo 1.262 smrtna slučaja.

Prvi konvoj humanitarne pomoći stigao u severozapadnu Siriju: Potvrdio Gutereš
Svetska zdravstvena organizacija je takođe procenila da bi katastrofa na kraju mogla da utiče na živote čak 23 miliona ljudi u regionu, posebno u Siriji, koja već pati od decenijskog oružanog sukoba i zdravstvenog sistema koji se raspada zbog rata i sankcija.

Spasioci u međuvremenu nastavljaju da raščišćavaju ruševine i traže preživele.

Timovi iz desetina zemalja pomažu meštanima u obe države.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zvanično je proglasio sedmodnevnu žalost za žrtvama katastrofe, koju je opisao kao najgoru od 1939. godine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter