Izvor: Kurir.rs/Telegraf.rs
18.02.2023 u 13:03
0

DRAMA U JAPANSKOM MORU: Severna Koreja ispalila interkontinentalnu raketu, projektil pao unutar ekonomske zone Japana!

Sa vremenom leta od 66 minuta, projektil je leteo na "uzvišenoj" putanji, što znači da je skoro ispaljen pravo uvis kako bi se izbegao prelet susednih zemalja.

Severna Koreja je u subotu ispalila interkontinentalnu balističku raketu koja je pala oko 200 kilometara od ostrva Oshima na Hokaidu, unutar ekskluzivne ekonomske zone Japana (EEZ), saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

BALISTIČKA RAKETA SEVERNE KOREJE preletela JAPAN pa pala u Tihi okean

Projektil je prešao otprilike 900 kilometara, dostigavši visinu od 5.700 kilometara, saopštilo je ministarstvo. Sa vremenom leta od 66 minuta, projektil je leteo na „uzvišenoj“ putanji, što znači da je skoro ispaljen pravo uvis kako bi se izbegao prelet susednih zemalja.

Južnokorejska vojska je takođe potvrdila ispaljivanje projektila „dalekog dometa“. U saopštenju se navodi da je lansiranje izvršeno iz oblasti Sunan u Pjongjangu.

Lansiranje dolazi uoči zajedničkih vojnih vežbi između SAD i Južne Koreje koje su zakazane za sledeću nedelju u Vašingtonu kako bi usavršili svoj odgovor na potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja od strane Severne Koreje.

Severna Koreja, koja smatra zajedničke vežbe dva saveznika kao probu za invaziju, obećala je u petak „neviđeno snažan odgovor na vežbe“.

Na konferenciji za novinare u subotu uveče, državni ministar odbrane Toširo Ino rekao je novinarima da Tokio radi sa svojim saveznicima i partnerima na analizi lansiranja.

„Da bismo zaštitili živote i imovinu naših građana, nastavićemo da blisko sarađujemo sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama i daćemo sve od sebe da prikupljamo, analiziramo i pratimo informacije“, rekao je Ino.

Podsetimo, Severna Koreja je izvela slično lansiranje u novembru, poslavši svoje „čudovište“ Hvasong-17 ICBM u iste vode kod Hokaida i u EEZ Japana, koja se proteže 200 nautičkih milja (370 km) od njene obale.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter