Izvor: Happy BSC
22.12.2022 u 19:10
0

DVE NUKLEARNE SILE OPET PRETE JEDNA DRUGOJ – AZIJA U PANICI:Kina i Indija opet na ratnoj nozi

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Jaišankar objavio je da je njegova zemlja rasporedila rekordan broj vojnika na granici s Kinom u nastojanju da se Peking pritisne na deeskalaciju napetosti u okruženju. Napomenuo je da je taj potez usledio nakon što je Kina značajno pojačala svoju prisutnost na spornoj granici od 2020. Kineske i indijske vojne jedinice sukobile su se 9. decembra u severoistočnoj indijskoj državi Arunačal Pradeš, što je prvi sukob između dve nuklearno naoružanih azijskih država u poslednje dve godine. 

Indijsko ministarstvo odbrane tvrdilo je da su borbe izazvale kineske jedinice koje su pokušale da pređu spornu himalajsku granicu i optužilo Peking da pokušava “jednostrano” da promeni status kvou regionu. Nakon incidenta, indijska opoziciona stranka Nacionalni kongres optužila je vladu da je “ravnodušna” prema pretnji iz Kine i zahtevala da se odmah razgovara o graničnoj situaciji.

Indija i Japan zadržali udele u ruskom projektu Sahalin-1

Jaišankar je odgovorio da “ako smo bili ravnodušni prema Kini, to je poslao indijsku vojsku na granicu? Ako smo bili ravnodušni prema Kini, zašto onda danas vršimo pritisak na Kinu da deeskalira i povuče se? Zašto javno govorimo da naš odnos nije normalan?”

Peking je u međuvremenu pozvao Nju Delhi da “strogo kontroliše i obuzda” svoje trupe na prvoj liniji i ponudio zajednički rad na održavanju mira na granici. Prethodno je portaparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin insistirao da je granično područje Kine i Indije “stabilno” i da obe strane nastavljaju da održavaju dijalog o graničnim pitanjima. Himalajska granica duga gotovo 3.500 kilometara i dugo je bila tačka spora između dve azijske države. Kina i Indija su 1962. vodile sveobuhvatni rat za kontrolu nad područjem koje Peking u celini tvrdi i smatra delom Tibeta. Borbe prsa u prsa izbile su duž te linije 2020. nakon što se Kina usprotivila indijskoj izgradnji puta na njenoj teritoriji. Indija je objavila da je izgubila oko 20 vojnika, dok je Kina tvrdila da je izgubila četiri.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter