Izvor: Kurir.rs
12.04.2023 u 07:44
0

Da li Dženet Jelen pokušava da zatašaka enormne posledice? „Svetska ekonomija i dalje pod rizicima, ali su sada njeni izgledi bolji“

Ona je odbacila upozorenja Međunarodnog monetarnog fonda o većim rizicima povezanim sa finansijskim tenzijama.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da je i dalje obazriva u pogledu negativnih rizika sa kojima se suočava svetska ekonomija, imajući u vidu rat u Ukrajini i pritiske na bankarski sektor, ali da su sveukupni izgledi ipak bolji.

NEMA DRŽAVNE POMOĆI ZA BANKU SILIKONSKE DOLINE: Poruka Dženet Jelen obišla svet u rekordnom roku i podigla prašinu!

Ona je odbacila upozorenja Međunarodnog monetarnog fonda o većim rizicima povezanim sa finansijskim tenzijama, preneo je Rojters.

Kada je reč o nešto nepovoljnijoj prognozi svetskog rasta MMF-a za 2023. godinu, koja upozorava da bi rasplamsavanje previranja u finansijskom sistemu moglo da smanji proizvodnju na nivo blizu recesije, Jelen je rekla da treba imati pozitivnija očekivanja.

„NIsam videla dokaze koji ukazuju na smanjenje mogućnosti podizanja kredita, uprkos propasti pojedinih banaka prošlog meseca, iako je i to bila mogućnost“, naglasila je ona. Ističe da je američki bankarski sistem ostao zdrav, „s jakim pozicijama kapitala i likvidnosti, a da je svetski finansijski sistem otporan zbog značajnih reformi sprovedenih nakon finansijske krize 2008. godine“.

„Američka ekonomija očigledno ima izuzetno dobre rezultate, računajući nastavak otvaranja solidnog broja novih radnih mesta, inflaciju koja se postepeno smanjuje, sve upadljiviju potrošnju“, rekla je ona. Dodala je da stoga ne očekuje pad ekonomije, iako to ostaje rizik, ali smatra da je svetska ekonomija na boljem mestu nego što se predviđalo prošle jeseni, sa stabilizovanim cenama energije i hrane, dok pritisci u lancu snabdevanja nastavljaju da opadaju. „Ograničenje cene ruske nafte pomoglo je stabilizaciji svetskih energetskih tržišta i istovremeno smanjilo primarni izvor prihoda Rusije“, rekla je ona, dodajući da će okončanje rata biti najveća pomoć za svetsku ekonomiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter