Izvor: Tanjug
04.01.2023 u 07:39
0

PREGOVORI U TOKU: Entoni Blinken će se uskoro sastati sa novoizabranim brazilskim predsednikom da Silveom?

U novembru, Vašington je izdao licencu koja dozvoljava američkoj naftnoj kompaniji Ševron da proširi operacije u Venecueli i dozvoli uvoz venecuelanske nafte u SAD.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa brazilskim ministrom inostranih poslova Maurom Vijeirom o poseti SAD novoizabranog brazilskog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve.

BLINKEN PRAVI BALANS NA VEOMA IZNENAĐUJUĆ NAČIN: „SAD nisu ohrabrile Ukrajince da izvrše napade unutar Rusije!“

„Dve vlade rade na datumu za posetu Lule Vašingtonu“, saopštio je američki Stejt department posle sastanka u dvojice zvaničnika, prenosi Rojters. Ta agencija saznaje iz jednog izvora da bi poseta Lule Vašingtonu mogla da bude realizovana u februaru.

„Radujemo se nastavku snažnog partnerstva između SAD i Brazila u trgovini, bezbednosti, održivom razvoju i inovacijama“, napisao je Blinken u nedelju na Tviteru, čestitajući Luli na preuzimanju predsedničkog mandata.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Rojters saznaje iz izvori iz Stejt departmenta da su Vijeiro i Blinken razgovarali i o Venecueli. U vreme kada Bajdenova administracija ublažava neke sankcije Venecueli, nova brazilska vlada mogla bi da postane most Vašingtona sa Karakasom zbog Lulinih dobrih odnosa sa venecuelanskim liderom, ocenjuje Rojters. Početkom decembra, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i savetnik predsednika Džoa Bajdena za Latinsku Ameriku Huan Gonzales posetili su Lulu i tada razgovarali o Venecueli.

U novembru, Vašington je izdao licencu koja dozvoljava američkoj naftnoj kompaniji Ševron da proširi operacije u Venecueli i dozvoli uvoz venecuelanske nafte u SAD, pod uslovom obnovljenog političkog dijaloga. Bivši brazilski predsednik Žair Bolsonaro, koji je iz Brazila otišao na Floridu 48 sati pre nego što je Lula preuzeo dužnost, prekinuo je ranije diplomatske odnose sa venecuelanskim predsednikom Nikolasom Madurom.

Lula je po preuzimanju dužnosti obnovio odnose i pozvao Madura na svoju inauguraciju, iako venecuelanski predsednik nije prisustvovao. Lula, koji je tesno pobedio desničara Bolsonara na oktobarskim izborima, od 23. do 25. januara će putovati u susednu Argentinu, što je tradicionalna prva poseta brazilskih predsednika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter