Izvor: BSC HAPPY
01.02.2023 u 15:25
0

ERDOGAN ODLUČAN, NEMA NADE ZA ŠVEDSKU, FINSKA IPAK U BOLJOJ POZICIJI: „Nećemo reći da vašem ulasku u NATO“

Turska neće odobriti kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, poručuje Erdogan.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, govoreći na sednici parlamenta svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja, udvostručio je svoje upozorenje Švedskoj, upozoravajući da će uništiti nade Stokholma u NATO-u.

– Švedska ne bi trebalo da gubi vreme. Sve dok dozvoljavate spaljivanje naše svete knjige, Kurana, cepanje i vaše agencije za provođenje zakona dokle se drže u ovoj situaciji, mi nećemo reći ‘da’ vašem ulasku u NATO. U međuvremenu , imamo pozitivan stav prema Finskoj po ovom pitanju, naveo je Erdogan.

Odnosi između Turske i Švedske su se pogoršali nakon što je 21. januara ispred turske ambasade u Stokholmu spaljena kopija Kurana. Ankara je rekla da neće odobriti kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u dok ne ispuni svoje obaveze prema memorandumu o borbi protiv terorizma potpisan sa Turskom.

FANTASTIČAN DUO: Erdogan iskazao veliko POŠTOVANJE Putinu , evo šta kaže o ruskom predsedniku

Finska i Švedska su podnele zahtev za ulazak u NATO 18. maja 2022, ali je Turska odmah blokirala njihove kandidature za ulazak u blok koji predvode SAD, zahtevajući da nordijske zemlje proglase kurdske organizacije terorističkim grupama i izruče pojedince optužene za terorizam.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je 28. juna sa finskim predsednikom Saulijem Niinistom, tadašnjom premijerkom Švedske Magdalenom Andersson i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Madridu pre samita NATO-a. Strane su potpisale memorandum, otvarajući put Stokholmu i Helsinkiju da se pridruže vojnom savezu.

Ankara je ranije saopštila da memorandum potpisan sa Helsinkijem i Stokholmom nije konačan i da ga tursko zakonodavstvo možda neće odobriti, osim ako nordijske države ne ispoštuju memorandumske obaveze u borbi protiv terorističkih grupa.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter