Izvor: telegraf.rs
19.05.2022 u 11:16
0

EU POJAČAVA ODBRANU U INDO-PACIFIKU: Multilateralni poredak zasnovan na pravilima neće biti u potpunosti poštovan! Kina je najveća pretnja jer je KONKURENT, RIVAL I PARTNER!

Specijalni izaslanik Evropske unije Gabriel Vinsent izražava zabrinutost jer „multilateralni poredak zasnovan na pravilima neće biti u potpunosti poštovan“ u regionu.

Evropska unija je odlučila da pojača svoju strategiju odbrane u indo-pacifičkom regionu u svetlu straha od sve većeg prisustva Kine i zabrinutosti za međunarodni poredak izazvan sukobom Rusije i Ukrajine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

OLAF ŠOLC: Više nego ikada je u interesu Brisela INTEGRACIJA ZAPADNOG BALKANA U EU!

– Naš moto je da uvek sarađujemo kad god je to moguće, ali i da branimo kad god je to potrebno. To nije upereno protiv jedne ili druge zemlje, to je način da povećamo naše kapacitete i naš kredibilitet u smislu odbrane naših interesa – rekao je Gabriel Visentin, specijalni izaslanik EU za Indo-Pacifik.

On ističe da nema dokaza koji sugerišu da je rat neminovan u regionu koji pokriva ogroman deo sveta, od istočne obale Afrike do pacifičkih ostrvskih zemalja, ali je EU zabrinuta da „multilateralni poredak zasnovan na pravilima neće biti u potpunosti poštovan”.

– Cena koja je stavljena na kršenje multilateralnog poretka zasnovanog na pravilima je prilično visoka. To je sigurno signal drugima koji bi možda želeli da ga razbiju na tako nasilan način, da znaju sa čim mogu da se suoče. Kina se smatra najvećom takvom pretnjom u regionu. EU vidi Kinu kao „partnera, konkurenta i rivala“ – primetio je Vinsentin.

Rastuća zabrinutost zbog vojnog jačanja i strateških namera rasplamsala se nakon što je u martu procureo nacrt bezbednosnog pakta između Kine i Solomonovih Ostrva, što je zateklo tradicionalne partnere ostrva kao što su Australija, SAD i Novi Zeland.

Labav dogovor izazvao je uzbunu da bi regionalna stabilnost mogla da bude ugrožena, jer Kina ima priliku da bazira svoje ratne brodove u Pacifiku na manje od 2.000 km od australijske obale. Francuska smatra da je ovo „zabrinjavajuće na mnogo nivoa, posebno u vezi sa ambicijama Kine kao regionalnog bezbednosnog aktera“.

Visentin nije bio voljan da komentariše da li EU to smatra pretnjom bezbednosti, sve dok nije video detalje sporazuma, dodajući da svaka država imao pravo da donese suverene izbore.

– Ali, naravno, signal koji su nam poslala Solomonska Ostrva je glasan i jasan: EU i drugi moraju da učine više – poručuje Visnetin.

On se osvrnuo i na sukob u Ukrajini.

– Ovo je istorijski trenutak koji doprinosi afirmaciji evropskih ambicija po pitanjima bezbednosti i odbrane. Intenzivniji bezbednosni plan ne bi uključivao uspostavljanje vojnih baza niti raspoređivanje trupa – osim ako nije u krizi. Pre će biti da se izvode vojne obuke i vežbe na kopnu i moru, jačanje obaveštajnih podataka i prolazak brodova EU kroz zone sa pomorski interes – rekao je Visentin.

Sudžiro Šim, ambasador EU za Pacifik i Solomonska ostrva, rekao je da je sporazum ukazao na potrebu EU da se pojača u pacifičkom regionu.

– Iskustvo EU u pitanjima bezbednosti i odbrane na Pacifiku je veoma ograničeno. To je izazov za budućnost, a ovaj bezbednosni sporazum između Kine i Solomonovih ostrva mora da se uzme u obzir u razvoju akcije Evropske unije o bezbednosti i odbrani u regionu. Tradicionalno je na Pacifiku EU bila razvojni partner. Glavni izazov je da pokažemo da možemo da budemo nešto drugo, strateški partner u bezbednosti i odbrani. U martu je EU odobrila plan za jačanje svoje globalne bezbednosne i odbrambene politike. Strateški kompas, kao što je poznato, postavlja mapu puta za poboljšanje sposobnosti EU da odlučno deluje u krizama i brani svoju bezbednost i svoje građane. Usvajanje ove strategije je još relevantnije, s obzirom na rat u Ukrajini – rekao je Šim.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter