Izvor: TANJUG
27.07.2022 u 17:24
0

FILIPINI ODUSTALI OD KUPOVINE RUSKIH HELIKOPTERA: Strahuju od američkih sankcija

Filipinska vlada odustala je od dogovora o kupovini 16 ruskih vojnih transportnih helikoptera zbog straha od mogućih američkih sankcija, saopštili su danas filipinski zvaničnici.

Bivši ministar odbrane Delfin Lorenzana rekao je da je otkazao ugovor vredan 227 miliona dolara o kupovini helikoptera Mi-17, prema odluci koju je prošlog meseca odobrio tadašnji predsednik Rodrigo Duterte, pre nego što mu je mandat istekao 30. juna.

NESREĆA U GRČKOJ Britanac (21) poginuo je kada ga je udario repni rotor helikoptera!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Mogli bismo da se suočimo sa sankcijama – rekao je Lorenzana, opisujući načine na koje bi Vašington mogao da izrazi svoje nezadovoljstvo, ako Filipini nastave sa sporazumom zbog pogoršanja američkog sukoba sa Rusijom.

On je istakao i da su američki bezbednosni zvaničnici, svesni odluke Manile, mogli da ponude slične teške helikoptere za filipinsku vojnu upotrebu.

AP navodi da je Lorenzana, nakon što je bio ministar odbrane pod Duterteom, novi predsednik Ferdinand Markos Mlađi imenovao na čelo vladine agencije zadužene za transformaciju bivših vojnih baza u poslovne centre.

Ambasador Filipina u Vašingtonu Hoze Manuel Romualdez rekao je da je sporazum o helikopterima otkazan, jer bi se Manila mogla suočiti s mogućim sankcijama prema američkom saveznom zakonu pod nazivom Zakon o suzbijanju američkih protivnika.

Filipinski vojni zvaničnik rekao je da će sporazum o helikopteru biti u procesu raskida, nakon što je doneta odluka o njegovom otkazivanju.

Dodaje se da Rusi mogu da se žale, ali ima malo prostora za filipinsku vladu da preispita odluku, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Navodi se da je prema ugovoru o kupovini helikoptera, koji je potpisan u novembru, prva serija ruskih višenamenskih helikoptera bila predviđena za isporuku za oko dve godine.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter