Izvor: Tanjug
26.01.2023 u 20:46
0

FRANCUSKA MINISTARKA UDARILA NA RUSIJU: Sastaje se sa Kulebom kako bi razgovarali o vojnoj pomoći

Na sastanku će biti reči i o tome da li je Francuska spremna da isporuči tenkove "Lekler".

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona doputovala je danas u Odesu u okviru misije unapređivanja odnosa između Francuske i Ukrajine, kako bi razgovarala sa ukrajinskim zvaničnicima o potrebi te zemlje u narednim mesecima.

Ranije ove sedmice UNESKO je proglasio Istorijski distrikt Odese kao svetsku baštinu u opasnosti, prenosi Rojters.

– Prošlo je godinu dana otkako je Rusija pokrenula rat i vrši zverstva i zločine. Gađanje infrastrukture nije vođenje rata već ratni zločin – rekla je ona.

Ona će se sastati sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom kako bi razgovarali o humanitarnoj i vojnoj pomoći Francuske.

Rojters navodi da će na sastanku biti reči i o tome da li je Francuska spremna da isporuči tenkove „Lekler“, nakon što su SAD i Nemačka objavile da će poslati svoje savremene tenkove „M1 Abrams“ i „Leopard 2“.

Ukrajinske protivvazušne snage oborile su ranije danas 47 od 55 raketa koje je ruska vojska ispalila prema Ukrajini, saopštio je general Valerij Zalužnji.

Zelenski se zahvalio Makronu na tenkovima pa poručio ruskim sportistima: „Nemate šta da tražite na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine!“

Pored ostalih, Moskva je ispalila i Kinžal supersonične rakete, napisao je Zalužnji na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

– Cilj Rusije ostaje nepromenjen, a to je psihološki pritisak na Ukrajince i uništenje naše infrastrukture. Ali neće nas slomiti! – napisao je Zalužnji na Telegramu.

Britanija se nada da će tenkovi „Čelendžer 2“ koje isporučuje Ukrajini stići u tu zemlju krajem marta, saopštio je danas britanski minsitar odbrane Aleks Čelk.

Ranije ovog meseca Britanija je objavila da će poslati 14 tenkova i dodatnu artiljerijsku podršku Ukrajini, prenosi Rojters.

Čelk je rekao da će do trenutka isporuke ukrajinske snage proći kroz intenzivnu obuku upravljanja i održavanja tenkova.

Švajcarska razmatra potencijalnu izmenu Zakona o ratnom materijalu, koja bi mogla omogućiti trećim zemljama da ponovo izvoze oružje proizvedeno u Švajcarskoj u Ukrajinu.

Prema sadašnjem zakonu, zemlje koje kupuju oružje ili municiju u Švajcarskoj moraju da potpišu izjavu o zabrani ponovnog izvoza, što znači da im je potrebno švajcarsko odobrenje ako žele da pošalju naoružanje u Ukrajinu.

Tradicionalno neutralna Švajcarska suočila se sa kritikama nekoliko evropskih zemalja, uključujući Nemačku i Španiju, zbog blokiranja isporuka municije švajcarske proizvodnje Ukrajini, prenosi Nemačka namerava da snabdeva Ukrajinu municijom za protivvazdušne tenkove „Gepard“, Danska želi da isporuči tenkove „Pirana“ švajcarske proizvodnje, a Španija želi da uradi isto sa švajcarskim protivavionskim topovima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter