Izvor: Kurir.rs/Novosti
20.04.2023 u 08:25
0

FRANCUZI TESTIRALI NUKLERANU BALISTIČKU RAKETU: Projektil dometa do 10.000 km ispaljen sa podmornice

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu rekao je da je tokom današnjeg testiranja raketa M51 bila bez bojeve glave. M51 je deo vojnog odvraćanja francuske odbrane i nacionalne bezbednosti.

Francuska mornarica izvela je uspešno testiranje strateške balističke rakete M51.

RASPLAMSANA DRAMA NA OSTRVU HOAKIDO: Severnokorejska interkontinetalna balistička raketa izazvala neviđenu paniku (VIDEO)

Ovo je šesto po redu testiranje podmorničke rakete Le Terrible, objavilo je francusko Ministarstvo odbrane u saopštenju za javnost putem svog zvaničnog Tviter naloga.

M51 je francuska balistička raketa razvijena za lansiranje sa morskih platformi.

Prvi put je ušla u upotrebu pre skoro 13 godina – 2010. Programer i proizvođač rakete je Grupa Arian (Ariane Group), koja je zajedničko preduzeće Erbasa i Safrana.

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu rekao je da je tokom današnjeg testiranja raketa M51 bila bez bojeve glave. M51 je deo vojnog odvraćanja francuske odbrane i nacionalne bezbednosti.

Današnji test je bio pod kontrolom i nadzorom Generalnog direktorata za naoružanje [DGA] i Ministarstva odbrane Francuske. Francusko ministarstvo je saopštilo da je test obavljen „u skladu sa međunarodnim obavezama Francuske“.

M51 je visok 12 metara i ima prečnik od 2,3 metra. Standardna bojeva glava je ekvivalentna 6 do 10 TN 75 MIRV 110 kilotona [kt] [420 TJ], sa pomagalima za probijanje. Međutim, 2015.

Francuska je razvila još jednu bojevu glavu za istu raketu, koja koristi novu (Tête nucléaire océanique) od 100 kt / CEP 150–200 m.

Balističku raketu pokreće trostepeni raketni motor na čvrsto gorivo.

Maksimalna brzina leta je 25 maha i sposoban je da pogodi cilj na udaljenosti između 8.000 km i 10.000 km. Sistem navođenja je astro-inercijalno navođenje, ali Pariz planira da razvije verziju sa Galileo sistemom navođenja. Francuska je jedini operater ove rakete.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter