Izvor: BSC happy portal
22.03.2023 u 10:05
0

FRANCUSKA ODOBRILA VLADIN PLAN O GRADNJI 6 NOVIH NUKELARNIH ELEKTRANA: Projekat vredan 52 milijarde evra!

Ministar je dodao da administrativne procedure ne bi trebalo da usporavaju produženje veka postojećih reaktora ili izgradnju novih.

Dan nakon što je francuska vlada izglasala nepoverenje penzionoj reformi, francuski parlament je velikom većinom odobrio vladin plan da investira u nuklearnu energiju. Francuska gradi šest novih nuklearnih reaktora.

FRANCUSKA FINANSIRA NOVE NUKLEARNE REAKTORE

Za ulaganje u nuklearnu energiju glasala su 402 poslanika, protiv je bilo 130. U ponedeljak je 278 poslanika podržalo nepoverenje vladi, a za njegovo usvajanje bilo bi potrebno 287 poslanika.

Nakon što je potvrdila vladin nuklearni plan, premijerka Elizabet Born najavila je da će se on koristiti za borbu protiv klimatskih promena i osiguranje energetskog suvereniteta Francuske.

„Naš cilj je da od Francuske napravimo veliku suverenu zemlju bez ugljenika“, rekla je ministarka energetike Anjes Panije-Runaše. Prema njenim rečima, to je početak „ogromnog projekta ponovnog pokretanja naše nuklearne industrije“.

Ovim projektom vlada „počinje najveću naučnu, industrijsku i ljudsku avanturu naše zemlje od 1970-ih“, rekao je Pannier-Runacher.

U okviru plana od 52 milijarde evra za izgradnju šest novih reaktora, francuski predsednik Emanuel Makron želi da započne izgradnju prvog nuklearnog reaktora nove generacije, EPR2, pre kraja svog drugog petogodišnjeg mandata u maju 2027.

Francuska trenutno ima 56 reaktora, ali je poslednjih meseci bilo velikih prekida rada, čime je proizvodnja nuklearne energije ostala na najnižem nivou u poslednjih 30 godina. U međuvremenu, na zapadu Francuske, u Flamanvilu, grade novi reaktor, ali kasne nekoliko godina, a već su potrošili milijarde evra više od planiranog.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter