Izvor: TANJUG
18.07.2022 u 20:25
0

GASPROM ZABRINUO KUPCE U EVROPI: Ne možemo da garantujemo snabdevanje gasom zbog „vanrednih“ okolnosti

Ruski Gasprom poručio je kupcima u Evropi da ne može da garantuje snabdevanje gasom zbog „vanrednih“ okolnosti, navodi se u pismu ruske državne gasne kompanije.

U pismu datiranom na 14. jul, za koje britanska agencija navodi da je u njega imala uvid, piše da od 14. juna „više sile“ utiču na snabdevanje.

Aleksandar Vučić o najavljenim poskupljenjima:“Gledaćemo da povećanje cena električne energije i gasa ne ide preko 10 odsto za naše stanovništvo“

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dodaje se da je to standardna formulacija u poslovnim ugovorima što podrazumeva ekstremne okolnosti koje stranku oslobadaju njenih zakonskih obaveza.

Rojters dodaje da Gaspom nije imao komentar, dok je najveći nemački uvoznik ruskog gasa Uniper bio među kupcima koji su rekli da su dobili pismo i tu tvrdnju formalno je odbacio kao neopravdanu.

RVE, najveći nemački proizvođač električne energije i još jedan uvoznik ruskog gasa, takođe je saopštio da je dobio obaveštenje o višoj sili, ali se uzdržao od bilo kakvog komentara.

Trgovački izvor, koji je tražio da ostane anoniman zbog osetljivosti ovog pitanja, rekao da se „viša sila“ odnosi na gasovod Severni tok 1, glavni put snabdevanja do Nemačke i njenog okruženja.

Navodi se da su protoci kroz cevovod ravni nuli jer je gasovod podvrgnut režimu godišnjeg održavanja koje je počelo 11. jula i trebalo bi da se završi u četvrtak.

Rojters navodi se da se Evropa plaši da bi Moskva mogla da obustavi isporuku gasa kao vid odmazde za sankcije uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini, što bi pojačalo energetsku krizu zbog koje bi region mogao da bude doveden u recesiju.

 Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter