Izvor: Tanjug
27.10.2022 u 10:03
0

GENERAL SUROVIKIN SE SPREMA ZA SIRIJSKI SCENARIO: Njegove taktike krše pravila ratovanja ali su efikasne!

Novopostavljeni ruski general Sergej Surovikin (56) poznat je po brutalnosti i širenju terora, straha i panike. Nadimak mu je „Armagedon“. U Čečeniji je svojevremeno obećao da će „ubiti tri čečenska borca za svakog poginulog ratnika“. U Siriji je upamćen kao general koji je odgovoran za to što je grad Alepa pretvoren u ruševine, tvrde vojni analitičari.

Komandant ruskih snaga u Ukrajini Sergej Surovikin upozorava: Kijev se sprema da koristi „zabranjene metode ratovanja u Hersonskoj oblasti“!

General Surovikin se navodno sprema da u Ukrajini ponovi scenario iz Sirije. Predsednik Rusije Vladimir Putin ga je odredio za komandanta ruske „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini. Lider Čečenije Ramzan Kadirov ga je opisao i pohvalio kao „pravog generala i ratnika“.

Vojni analitičari smatraju da se već naziru obrisi taktike Surovikina koje navodno poboljšavaju stanje na terenu. Primetno je, prema tvrdnjama stručnjaka, taktička koherentnost koja je nedostajala pod prethodnim generalom Aleksandrom Dvornikovim.

„Njegove ratne taktike potpuno krše pravila ratovanja ali su se nažalost pokazale efikasnim u Siriji. Kao ratni strateg, on ima evidenciju o efikasnosti koliko god bila podla“, rekao je za viši britanski vojni obaveštajac.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Surovikin i drugi zvaničnici ukazuju na gađanje ukrajinske energetske infrastrukture ogromnim talasom napada prošle nedelje. Napadi za vikend doveli su do nestanka struje širom zemlje, što je ostavilo više od milion domaćinstva bez električne energije, rekao je u subotu Kirilo Timošenko, zamenik šefa ukrajinskog predsedništva.

„Ovo su podli udari na kritične objekte. Svet može i mora da zaustavi ovaj teror“, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je dodao da je poslednji napad Rusije bio veoma brutalan. Takođe, rekao je da ukrajinske trupe nemaju dovoljan kapacitet da obore sve ruske dronove, ali da već sada obaraju „većinu“.

„Naravno da nemamo tehničku sposobnost da oborimo 100 odsto ruskih projektila i dronova. Siguran sam da ćemo to postepeno postići, uz pomoć naših partnera. Već sada obaramo većinu krstarećih projektila, većinu dronova“, dodao je Zelenski.

Jedan savetnik Pentagona kaže da je okretanje Iranu za pomoć takođe znak ruske slabosti. To što koriste iranske dronove sugeriše da im ponestaju rakete.

„Ne mislim da su njihove sposobnosti tako dobre kao što tvrde. Uvek sam mislio da su Rusi pomalo šuplja sila. Oni nemaju dubinu u dometu sa mogućnostima i ne mogu ih zaista efikasno primeniti. Činjenica da idu Irancima po tehnologiju bespilotnih letelica, to je prilično tužna izjava o nekada hvaljenom ruskom vojno-industrijskom ili sovjetskom vojno-industrijskom kompleksu“, rekao je savetnik za Politico.

Herson je jedina regionalna prestonica koju su Rusi uspeli da osvoje od početka rata. Bio je ključna nagrada u uspostavljanju kopnenog mosta između Krima i ukrajinskog juga, kao i za otvaranje puta za potencijalni napad na veliku luku Odesa. Ali ukrajinska kontraofanziva koja je počela u leto sada se spušta na grad Herson. Taktička pozicija Rusije u toj oblasti je navodno veoma ugrožena, sa jedinicama padobranaca ukopanim na zapadnoj obali reke Dnjepar, gde su veoma ranjive.

„Sa tačke gledišta geometrije bojnog polja, to je užasna pozicija za Ruse“, rekao je Džek Votling, stručnjak za kopneno ratovanje na britanskom institutu Royal United Services.

Votling, koji je sprovodio operativnu analizu sa ukrajinskim generalštabom, kaže da su Rusi na zapadnoj obali među njihovim najsposobnijim trupama, ali da se ne mogu pouzdano snabdevati “u obimu potrebnom da bi bili konkurentni” i da neće moći u kontranapad.

„Ukrajinci imaju inicijativu i mogu da diktiraju tempo. Sa vojne tačke gledišta, Rusima bi bilo bolje da se povuku iz Hersona i fokusiraju se na zadržavanje reke (sa istočne obale), a zatim da stave glavninu svojih snaga na osovinu Zaporožja, ali iz političkih razloga su bili spori u tome“, kazao je Votling.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter