Izvor: Kurir.rs
17.03.2023 u 19:58
1

NAPAD NA FINSKU ILI ŠVEDSKU? Stoltenberg: „Nezamislivo da NATO ne odgovori!“

Stoltenberg je takođe istakao da Finska i Švedska sede za NATO stolom i integrišu se u političke i vojne strukture.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je danas odluku Turske da nastavi sa ratifikacijom finske kandidature u zapadnu vojnu alijansu i dodao da je „nezamislivo da NATO ne bi odgovorio ako bi bile napadnute Finska ili Švedska“.

STOLTENBERG DIŽE TENZIJU? „Bahmut bi mogao da padne narednih dana, ali to neće značiti prekretnicu u ratu“

– Pozdravljam današnju odluku Turske da nastavi sa ratifikacijom članstva Finske u NATO-u. Ovo će ojačati bezbednost Finske, ojačaće bezbednost Švedske i ojačaće bezbednost NATO-a. Nadam se da će Velika nacionalna skupština Turske glasati za ratifikaciju što je pre moguće – izjavio je on.

– Obe zemlje su dobile bilateralna bezbednosna uveravanja od mnogih zemalja NATO-a, uključujući SAD, UK, Nemačku i Francusku. Tako da je nezamislivo da NATO ne bi odgovorio ako bi bile napadnuti Finska ili Švedska. Njihova bezbednost je važna za NATO, dodao je on.

Na samitu NATO-a u Madridu prošlog juna doneta je odluka za poziv Finske i Švedske da se pridruže Alijansi.

– Od tada smo videli najbrži proces ratifikacije u modernoj istoriji NATO-a. U kritičnom trenutku za našu bezbednost, ovo će našu Alijansu učiniti jačom i sigurnijom, naglasio je Stoltenberg.

I dodao da je nedavno poseto Tursku i sastao se sa predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom.

– Predsednik i ja smo se dogovorili da sazovemo sastanak Turske, Finske i Švedske u sedištu NATO-a. Na tom sastanku prošle nedelje, svi su prepoznali da je postignut značajan napredak u primeni trilateralnog memoranduma potpisanog u Madridu i da su brze ratifikacije za Finsku i Švedsku u interesu svih.

Najvažnije je da i Finska i Švedska brzo postanu punopravne članice NATO-a, a ne da li će pristupiti u isto vreme. Prošlogodišnja odluka da se pozovu i Finska i Švedska suštinski je ojačala njihov odnos sa NATO-om.

Kao posledica toga, njihova bezbednost je znatno poboljšana, ističe prvi čovek Alijanse.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “NAPAD NA FINSKU ILI ŠVEDSKU? Stoltenberg: „Nezamislivo da NATO ne odgovori!“”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter