Izvor: Tanjug
14.09.2022 u 22:11
0

Gutereš nakon razgovora sa Putinom:“Uklanjanje prepreka koje još uvek postoje u vezi sa izvozom ruskih đubriva apsolutno je neophodno!“

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o ukrajinskom izvozu žitarica preko Crnog mora.

On je istakao da se nada da će uz posredovanje UN taj dogovor biti očuvaan i proširen na ruski amonijak, prenosi Rojters.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Uklanjanje prepreka koje još uvek postoje u vezi sa izvozom ruskih đubriva apsolutno je neophodno“, rekao je Gutereš nakon razgovora sa Putinom.

Olakšavanje ruskih isporuka hrane i đubriva centralni je aspekt paket aranžmana od 22. jula, uz posredstvo Ujedinjenih nacija i Turske, kojim su takođe ponovo pokrenute ukrajinske isporuke crnomorskog zrna i đubriva.

Rusija je nedavno kritikovala sporazum, žaleći se da je njen izvoz i dalje ometan.

Rojters dodaje da je dogovor uključivao amonijak – ključni sastojak nitratnog đubriva – čiji je izvoz postao problematičan kada je početkom rata u Ukrajini prekinut cevovod, koji je ga je iz ruskog regiona Volgar prenosio do ukrajinske crnomorske luke Južni.

Olaf Šolc poručuje: Predsednik Rusije Vladimir Putin, nažalost, izgleda još nije shvatio da je odluka o napadu na Ukrajinu greška!

Ujedinjene nacije sada nastoje da posreduju u obnavljanju tog izvoza amonijaka.

„Postoje razgovori u vezi sa mogućnošću izvoza ruskog amonijaka preko Crnog mora“, rekao je Gutereš i dodao da „postoji bojazan da dođe do sloma svetskog tržištu đubriva“.

On je naglasio da ima vesti iz različitih delova sveta da su obrađene površine mnogo manje nego u prethodnom ciklusu.

„To znači da rizikujemo da 2022. imamo ozbiljan nedostatak hrane“ naveo je Gutereš i napomenuo da je bilo nekog izvoza ruske hrane i đubriva iz ruskih luka, ali da je to mnogo manje od potrebnog.

SAD su saopštile da ruska hrana i đubrivo ne podležu sankcijama uvedenim zbog rata u Ukrajini i istakle da sarađuju sa Ujedinjenim nacijama na rešavanju svih pritužbi Rusije.

Uprkos dosadašnjem uspehu sporazuma o izvozu hrane i đubriva, Gutereš je rekao da je kraj rata „još uvek daleko“.

Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter