Izvor: Sputnik Srbija
22.07.2022 u 18:36
0

GUTEREŠ O DEBLOKADI IZVOZA ŽITA: Sporazum će pomoći stabilizaciji svetskih cena hrane, koje su već bile na rekordnom nivou

Sporazumi o izvozu ukrajinskog žita pomoći će u stabilizaciji svetskih cena hrane, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš i nazvao zaključene sporazume o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita svetionikom nade.

„Danas se pojavio svetionik na Crnom moru. Svetionik nade… svetionik pomoći – u svetu kome je potrebna više nego ikada. Želim da zahvalim svima koji su pomogli da se ovo desi“, rekao je Gutereš na konferenciji za novinare na ceremoniji potpisivanja sporazuma.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Hvala našim domaćinima, predsedniku (Turske Redžepu Tajipu) Erdoganu i Vladi Turske: vaša saradnja i istrajnost bili su potrebni u svakoj fazi ovog procesa. Hvala predstavnicima Ruske Federacije i Ukrajine: prevazišli ste prepreke i ostavili po strani razlike kako bi se otvorio put za inicijativu koja će služiti interesima svih“, dodao je on.

Gutereš je obećao da će UN aktivno raditi na uspešnoj realizaciji sporazuma o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.

Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje odluče da uvedu gornju granicu na cenu njene nafte!

„Pojačavamo napore da osiguramo da UN budu u stanju da ispune svoje obaveze“, dodao je on.

Generalni sekretar UN istakao je da će sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuke ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita pomoći stabilizaciji svetskih cena hrane i otvoriti put za izvoz značajne količine hrane iz Odese, Černomorska i Južnog.

Prema njegovim rečima, postignuti sporazum „pomoći će stabilizaciji svetskih cena hrane, koje su već bile na rekordnom nivou“ i pre sukoba u Ukrajini.

„Konkretno, inicijativa koju smo upravo potpisali otvara put za značajan komercijalni izvoz prehrambenih proizvoda iz tri ključne crnomorske luke Ukrajine – Odese, Černomorska i Južnog“, precizirao je Gutereš.

On je takođe objavio o osnivanju Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu za praćenje izvoza žitarica iz ukrajinskih luka, odnosno realizacije crnomorske inicijative.

Takođe je pozvao strane da u potpunosti sprovode postignute sporazume.

„Ova inicijativa mora biti u potpunosti realizovana, jer je svetu toliko potrebna da bi prevazišao globalnu prehrambenu krizu“, istakao je Gutereš i dodao da očekuje da turska vlada nastavi da igra važnu ulogu.

Prema njegovim rečima, isporuka žitarica i zaliha hrane na svetska tržišta će pomoći u prevazilaženju globalne nestašice u isporukama hrane i „smanjiti pritisak na visoke cene“.

U Istanbulu je u petak potpisan multilateralni sporazum o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter