Izvor: Tanjug
14.10.2022 u 08:06
0

GUTEREŠ O MOGUĆOJ ESKALACIJI ODNOSA: „Tenzije i pojačana retorika između Beograda i Prištine…“

U redovnom polugodišnjem izveštaju generalnog sekretara UN – Antonija Gutereša o KiM navedeno je da su pojačana retorika između Beograda i Prištine i eskalacija tenzija na terenu imali uticaj na napredak u normalizaciji odnosa u periodu od 16. marta do 15. septembra ove godine.

GUTEREŠ NE KRIJE DA JE PARALISAN NOVIM RUSKIM RAKETNIM UDARIMA: „Ovo predstavlja još jednu neprihvatljivu eskalaciju rata….“

Kako je navedeno u izveštaju objavljenom na sajtu UN, koji će biti predstavljen 18. oktobra na sednici Saveta bezbednosti UN, dve strane su se najviše sporile oko glasanja na KiM tokom izbora u Srbiji, pitanja slobode kretanja i primene ranijih sporazuma o energetskim pitanjima i Zajednici srpskih opština.

„Tenzije i uzavrela retorika tokom perioda koja pokriva ovaj izveštaj oslikavaju krhku situaciju na terenu. Događaji od 31. jula na severu Kosova, kao reakcija na odluke kosovske vlade vezane za slobodu kretanja, bili su ozbiljna eskalacija, koja je dovela situaciju na ivicu konfrontacije sa potencijalno tragičnim posledicama“, navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kontinuirana podrška zvaničnika Evropske unije i drugih međunarodnih aktera pomogla je da se deeskaliraju tenzije i održi angažman u dijalogu uz posredovanje Evropske unije, istakao je Gutereš.

Gutereš je ocenio da je mir prevladao zahvaljujući širokom angažovanju diplomata, naglašavajući da se ne može dovoljno istaći važnost uzdržavanja i privrženosti dijalogu kako bi se rešila neslaganja.

Sastanak na visokom nivou između Beograda i Prištine, koji je 18. avgusta omogućila Evropska unija, pokazao je njihovu posvećenost mirnim rešenjima kroz dijalog uz posredovanje Evropske unije, istakao je Gutereš u izveštaju i pozvao dve strane da nastave angažman kako bi očuvale integritet procesa dijaloga i rešile sva nerešena pitanja.

U izveštaju UN se navodi da je od sredine marta do kraja avgusta na KiM zabeleženo devet incidenata vezanih za objekte Srpske pravoslavne crkve, uključujući pljačku crkve u selu Živinjane i paljenje srpske zastave skinute sa crkve u Vitini.

Prema podacima UNHCR-a, od 16. marta do 15. septembra 2022. godine, na KiM se vratilo 120 prethodno proteranih lica, od kojih su 102 Srbi.

Ukupan broj povrataka od 2000. godine, time je dostigao 29.285 osoba.

Van Kosova, uglavnom u Srbiji, živi oko 200.000 ljudi proteranih sa Kosova, stoji u izveštaju.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter