Izvor: Tanjug
17.05.2023 u 19:04
0

GUTEREŠ POZDRAVIO PRODUŽENJE SPORAZUMA O ŽITU: Dobra vest za ceo svet!

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je danas produženje sporazuma o žitu, uz napomenu da ostaju otvorena pitanja o kojima će Rusija, Ukrajina, Turska i UN nastaviti da razgovaraju.

-Produženje sporazuma je dobra vest za svet. Gledajući unapred, nadamo se da će izvoz hrane i đubriva, uključujući amonijak, iz Ruske Federacije i Ukrajine moći bezbedno da stigne do globalnih lanaca snabdevanja- rekao je Gutereš, prenosi Rojters.

DANAS JE PALA ODLUKA: Rusija i Ukrajina potvrdile produženje sporazuma o žitu

Prethodno su Rusija i Ukrajina potvrdile da su se dogovorile o produžetku sporazuma za još 60 dana, nakon što je to saopštio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je sporazum produžen kako bi se pomoglo zemljama u nevolji, ali je istakla da se sveobuhvatna procena Rusije o situaciji u vezi sa sporazumom „nije promenila“.

S druge strane, potpredsednik ukrajinske vlade Oleksandr Kubrakov naveo je da Kijev pozdravlja produženje sporazuma, ali je poručio da Rusiji ne sme biti dozvoljeno da sabotira dogovor koji omogućava izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter