Izvor: Tanjug
15.11.2022 u 15:57
0

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković otkriva: Srbija sa MMF-om privela kraju dogovore o kreditu od 2,4 milijardi evra!

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da je Srbija sa MMF-om privela kraju dogovore o kreditu od 2,4 milijardi evra po kamatnoj stopi od tri odsto i da se očekuje da on u decembru bude odobren.

Ona je navela da će ta sredstva biti korišćena kao direktna podrška budžetu za ublažavanje uticaja svetskih šokova na Srbiju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Bolje je da od MMF-a uzmemo kredit po kamatnoj stopi od oko tri odsto, nego da se kao Rumunija i druge okolne države EU zadužujemo na komercijalnom tržištu po stopama od sedam do osam procenata. Ne znači da će svih 2,4 milijardi evra biti uzeto, nego će vlada odlučivati o tome kada i koliko će tih sredstava biti povlačeno“, objasnila je Tabaković na predstavljanju novembarskog izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla i da je Srbija ove godine ostvarila visok priliv deviza zahvaljujući turizmu i navela da su strani turisti samo korišćenjem platnih kartica ostavili u našoj zemlji više od 700 miliona evra.

Dodala je da je tome doprinelo i jačanje izvoza, koji je za 32,2 odsto međugodišnje i direktne strane investicije koje su za prvih deset meseci iznosile 3,5 milijardi evra, uz projekciju da će do kraja ove godine dostići nivo od 3,8 milijardi.

DUBRAVKA ĐEDOVIĆ NA SASTANKU SA HARČENKOM: „TE-TO je prva gasno-parna elektrana u našoj zemlji koja proizvodi toplotnu energiju na bazi prirodnog gasa“

Tabaković je rekla i da ne može da tvrdi da je vrh inflacije dostignut, jer je situacija u svetu nepredvidiva i očekuje se da glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije uđu u recesiju.

„Ja ne tvrdim da je ovo vrh inflacije. Kako možemo to da tvrdimo, kada je stanje nepredvidivo“, naglasila je Tabaković.

Ona je objasnila da cene energenata i berzanskih proizvoda, kao i očekivana recesija značajno utiču na našu mogućnost izvoza ka najvećim spoljnotrgovinskim parterima kao što su Nemačka, za koju se sa sigurnošću očekuje recesija, i Italiju.

„Očekujemo visok nivo inflacije i u nerednih nekoliko meseci ali ne očekujemo rast veći od jednog procenta i borićemo se da je snizimo“, istakla je Tabaković.

Ona je iznela podatke da je sredinom godine Srbija imala odliv deviza od preko 2,27 milijardi evra, uglavnom zbog povećane nabavke energenata za predstjeću grejnu sezonu, ali i povećane cene energenata.

Na pitanje novinara da li se ponovo mogu očekivati moratorjumi na otplatu komercijalnih kredita, Tabaković je odgovorila da bi to bila mera koja bi loše uticala na inflaciju i da NBS ne može da donosi takve odluke, već iskljlučivo poslovne banke u dogovoru sa svojim klijentima.

„U uslovima kada NBS zaoštrava monetarne mere i podiže refernetnu kamatnu stopu, moratorijum bi zadržao deo novca u sistemu i tako podstakao tražnju, što ne bi dalo dobar trezultat“, objašnila je guvernerka.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74  

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter