Izvor: Blic.rs
30.03.2023 u 19:44
1

HAOS U PARLAMENTU AUSTRIJE: Zelenski se obratio, poslanici napustili sednicu! (VIDEO)

U video poruci na svom Tviter nalogu u četvrtak, stranka je rekla: „Da neutralnosti, ne ratnom huškanju“.

Austrijski zastupnici krajnje desnice napustili su sednicu donjeg doma parlamenta u četvrtak tokom virtuelnog obraćanja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, navodeći da je to „kršenje“ statusa neutralnosti Austrije.

48 SATI UKRAJINA: Zelenski u obilasku zemlje!

Članovi Slobodarske partije Austrije (FPO) napustili su svoja mesta kada je Zelenski započeo svoje video obraćanje, ostavljajući male kartice na svojim stolovima s logom stranke i porukom na kojoj je pisalo „prostor za mir“, prenosi ORF.

U video poruci na svom Tviter nalogu u četvrtak, stranka je rekla: „Da neutralnosti, ne ratnom huškanju“.

FPO je nekoliko dana ranije upozorio da će organizovati neki oblik protesta protiv virtuelnog obraćanja ukrajinskog predsednika austrijskom parlamentu.

– Tužno je što je FPO jedina stranka u parlamentu koja našu večnu neutralnost shvata ozbiljno, čime se zalaže i za mir – rekao je lider FPO Herbert Kickl u izjavi u utorak. On je takođe okrivio austrijsku vladu i druge opozicione stranke za pokazivanje „jednostrane podrške ratnoj stranci“.

U svom obraćanju, Zelenski je zahvalio Austriji na humanitarnoj pomoći i pomoći u projektima, poput čišćenja mina, dodajući da je „važno ne biti moralno neutralan prema zlu“.

Austrija nije deo NATO-a i ne isporučuje oružje Ukrajini. Međutim, Ukrajini je pružila humanitarnu pomoć i šlemove i zaštitne prsluke za civilnu upotrebu.

Austrijski kancelar Karl Nehmer je prošle nedelje na Tviteru naglasio status neutralnosti svoje zemlje i rekao da, iako je njegova zemlja vojno neutralna, „razumemo da moramo pomoći tamo gde se dešavaju nepravda i ratni zločini“.

FPO je u prošlosti održavao bliske veze sa Rusijom, a 2016. godine stranka je potpisala sporazum o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom, konzervativnom strankom koja ima većinu u ruskom parlamentu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 2018. primećen u Austriji kao gost na venčanju Karin Knajsl, članice FPO-a i tadašnje austrijske ministarke spoljnih poslova.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “HAOS U PARLAMENTU AUSTRIJE: Zelenski se obratio, poslanici napustili sednicu! (VIDEO)”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter