Izvor: BSC HAPPY/NOVOSTI
21.11.2023 u 14:47
0

„HITNO ZAPOČETI STVARANJE PALESTINSKE DRŽAVE“: Lavrov pojasnio ruski stav prema sukobu na Bliskom istoku

– Moskva smatra da je potrebno stvoriti mehanizam spoljne podrške za obezbeđivanje rešenja sa dve države u palestinsko-izraelskom problemu, ovaj mehanizam treba da bude reprezentativan u svetlu neuspeha napora „bliskoistočne četvorke“ –  izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Kada sada razmišljamo o stvaranju mehanizma „spoljne podrške“ da bismo se dogovorili o uslovima dugoročnog, održivog rešenja zasnovanog na rešenju dve države, moramo veoma ozbiljno da razmišljamo da takav mehanizam bude zaista reprezentativan i da u potpunosti uzima u obzir očiglednu činjenicu da zemlje regiona bolje od drugih shvataju kako postići rešenje koje će trajati dugi niz godina i zauvek odgovarati svim – rekao je Lavrov na sastanku sa članovima delegacije zajedničkog komiteta Arapske lige i Organizacije islamske saradnje.

On je dodao da Rusija poziva na hitan početak priprema za ponovno pokretanje pregovaračkog procesa o stvaranju palestinske države.

Želim još jednom da istaknem da je neophodno ne samo da se ne izgube iz vida pitanja strateške prirode, već da već sada počnu da se stvaraju uslovi za njihovo rešavanje, tu pre svega mislim na pripreme za ponovno pokretanje mirovnog procesa na međunarodno priznatoj osnovi koja je odobrena u okviru UN, u okviru Arapske mirovne inicijative iz 2002. godine, koju je izneo kralj Saudijske Arabije, a koju su podržale sve članice Arapske lige i sve članice OIS-a i koja uključuje stvaranje nezavisne, integralne, suverene palestinske države na granicama iz 1967. godine sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu -objasnio je ruski ministar.

On je naglasio da je, paralelno sa naporima koji se ulažu za rešavanje najakutnijih humanitarnih pitanja u zoni sukoba, potrebno da se formira kolektivan diplomatski mehanizam.

– Uvereni smo da važnu ulogu u tom mehanizmu treba da imaju zemlje regiona, arapske zemlje i druge islamske zemlje – dodao je Lavrov.

„ISTORIJSKI NEUSPEH AMERIČKOG PREDSEDNIKA“: Zaharova odgovorila na članak Bajdena u „Vašington postu“

On je dodao da je obim humanitarne pomoći koja stiže u Pojas Gaze nedovoljan, kao i da je sada glavni prioritet prekid borbenih dejstava, oslobađanje talaca i rešavanje humanitarnih pitanja.

Već vidimo katastrofalne humanitarne posledice u Pojasu Gaze. Obim pristigle humanitarne pomoći očigledno je nedovoljan. Agencije koje se bave humanitarnom pomoći u okviru UN zvone na uzbunu – istakao je Lavrov.

Kako je naveo, sada je glavni prioritet rešavanje hitnih problema.

Kao što sam već rekao, to su prekid borbenih dejstava, rešavanje humanitarnih pitanja i oslobađanje talaca – dodao je ministar.

Lavrov se u utorak u Moskvi sastao sa članovima delegacije zajedničkog komiteta Lige arapskih država i Organizacije islamske saradnje koju čine ministri spoljnih poslova Saudijske Arabije, Jordana, Egipta, Indonezije, Palestine i generalni sekretar OIS.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter