Izvor: kurir
26.03.2022 u 07:48
0

I Kina okreće leđa Rusiji? ZAUSTAVLJEN POSAO VREDAN POLA MILIJARDE DOLARA

Kineska državna Sinopek grupa suspendovala je pregovore o velikim petrohemijskim investicijama i ulaganjima u gas u Rusiji, javio je Rojters pozivajući se na izvore.

Kako su naveli, kineska vlada je pozvala svoje kompanije da budu oprezne zbog sankcija uvedenih Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Mnogi širom sveta smatraju da je ovo pokazatelj da se zvanični Peking sve više distancira od Moskve.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

– Odluka najvećeg prerađivača nafte u Aziji da zaustavi pregovore o investiciji vrednoj pola milijarde dolara pokazuje koliki je rizik saradnja sa Rusijom nakon uvođenja sankcija ovoj zemlji. Peking je više puta javno kritikovao uvođenje sankcija, naglašavao da će zadržati normalne ekonomske i trgovinske odnose sa najvećom zemljom sveta i odbio je da osudi akcije u Ukrajini i nazove ih invazijom. Ipak, iza kulisa, vlada je upozorila kompanije da budu pažljive kada je reč o investicijama u Rusiji, koja je drugi najveći snabdevač te zemlje naftom i treći gasom – piše Rojters.

Otkako su sankcije stupile na snagu, najveće kineske energetske kompanije – Sinopek, CNPC i CNOOC – proučavaju uticaj odluka Zapada na njihove investicije u Rusiji, navodi Rojters pozivajući se na izvode iz Kine.

– Kompanije će rigidno pratiti politiku Pekinga u ovoj krizi. Nema nikakvog prostora za te kompanije da imaju inicijativu u ovom trenutku – rekao je jedan od funkcionera u državnoj kompaniji, piše Rojters.

Izvori agencije tvrde da je Ministarstvo spoljnih poslova Kine ovog meseca pozvalo zvaničnike tri energetske kompanije na sastanak kako bi preispitali poslovne veze sa ruskim partnerima. Organizovane su radne grupe koje treba da prate šta se dešava i da imaju planove za slučaj da nove sankcije poremete poslovanje. Ministarstvo je odbilo da komentariše da li je tog sastanka bilo.

– Kina je velika, nezavisna zemlja. Imamo pravo da vodimo svoje ekonomske i trgovinske odnose na svim poljima i sa svim zemljama širom sveta – naveli su u saopštenju.

Pregovori

Sinopek je bio u pregovorima da investira 500 miliona dolara u novu fabriku u Rusiji i to sa kompanijom Sibur. Sve se promenilo kada se član borda kompanije Genadij Timčenko, Putinov saradnik, našao na udaru sankcija.

– Iako priča o dubokom prijateljstvu, Kina se tiho distancira od Rusije i njene ekonomije koja se raspada pod uticajem sankcija. U stvari, Kina je sahranila svoje prijateljstvo sa Rusijom duboko u tundri kada je ministar spoljnih poslova Vang Ji poručio da „Kina nije deo ukrajinske krize i ne želi da je pogode zapadne sankcije“. To pokazuje da prijateljstvo nije bez granica i da Kina nije spremna da pomaže Rusiji – navodi portal ThePrint.in.

Rajan Has, saradnik instituta Brukings u Vašingtonu, rekao je da treba paziti šta Kina radi, a ne šta priča.

– Može se očekivati da javna podrška Rusiji postoji. Ipak, privatno mnogi od njih kritikuju rusko ponašanje – rekao je on za radio Slobodna Evropa.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter