Izvor: Tanjug
18.02.2023 u 16:09
0

„IPAK SVE JE U RUKAMA TURSKE!“ Finska bi mogla da uđe u NATO bez čekanja Švedske

Finski ministar odbrane Miko Savola rekao je danas da bi njegova zemlja mogla da se pridruži NATO bez čekanja Švedske, čije je članstvo zasad pod upitnikom zbog protivljenja Turske.

Savola je rekao za AP da bi Finska volela da dve zemlje uđu u NATO zajedno, ali i da neće kočiti proces ukoliko Ankara odluči da dopusti Finskoj, a ne i Švedskoj.

-Ne, ne, onda ćemo se učlaniti- kazao je Savola.

ROSKOSMOS PORUČUJE „SVE JE SPREMNO ZA POLETANJE!“: Svemirski brod Sojuz MS-23 će biti lansiran 24. februara

On je dodao i da je Švedska najbliži partner Helsinkiju, da skoro svake nedelje njihove vojske vežbaju zajedno i da imaju duboku saradnju.

-Ipak, sve je u rukama Turske -dodao je on.

Premijerka Sana Marin rekla je da Finska „preferira“ da se istovremeno učlani u NATO sa Švedskom, ali da „ne može da utiče“ na to kako će članice Alijanse ratifikovati prijeme.

Da bi neko ušao u NATO, svih 30 zemalja-članica moraju da ratifikuju prijem, a kada je reč o Švedskoj i Finskoj, to zasad nisu učinile Mađarska i Turska.

AMERIKA OBUSTAVILA POTRAGU ZA OBORENIM NLO: Kanada i dalje traga za olupinama srušene neidentifikovane letelice

Turska se zasad protivi ulasku Švedske jer, kako Ankara tvrdi, nema jasan i otvoren stav prema terorističkim organizacijama, misleći na Radničku partiju Kurdistana (PKK), koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom.

Takođe, Ankara je nezadovoljna jer ističe da Švedska ne isporučuje osobe koje su u Turskoj osumnjičene, a imaju veze sa PKK.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter