Izvor: Tanjug
03.12.2022 u 20:13
0

Iran počeo gradnju nove nuklearne elektrane na jugozapadu zemlje!

U jeku tenzija na relaciji IranSAD zbog sveobuhvatnih američkih sankcija uvedenih nakon povlačenja Vašingtona iz tzv. Iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, vlasti u Teheranu su obelodanile da je počela izgradnja nove nuklearne elektrane na jugozapadu zemlje, objavila je iranska državna televizija.

Ovo saopštenje dolazi u trenutku kada Iran potresaju antirežimske demonstracije izazvane smrću mlade Iranke u pritvoru policije za moral, protesti koji su stavili pred ozbiljan izazov konzervativnu, teokratsku iransku vladu, prenosi AP.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U izveštaju državne televizije se navodi da će za izgradnju ovog novog nuklearnog postrojenja, nazvanog Karun, kapaciteta 300 megavata, biti potrebno osam godina i oko 2 milijarde dolara.

Lokacija nuklearke je u naftom bogatoj provinciji Kuzestan u blizini zapadne granice sa Irakom, navodi se u saopštenju. Na jugu Irana postoji nuklearna elektrana Bušer koja je 2011. godine izgrađena i puštena u rad uz pomoć Rusije, kao i nekoliko podzemnih nuklearnih objekata.

Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost za napad u kome su ubijena trojica policajaca na severu zemlje!

Vest o izgradnji nuklearke Karun objavljena je manje od dve nedelje nakon što je Iran saopštio da je u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordo počeo da proizvodi obogaćeni uranijum čistoće 60 odsto.

Eksperti za neproliferaciju upozoravali su poslednjih meseci da Iran sada ima dovoljno uranijuma obogaćenog 60 odsto koji može ponovo da se preradi za izradu najmanje jedne nuklearne bombe. Taj potez osudile su Nemačka, Francuska i Velika Britanija, tri zapadnoevropske zemlje koje nisu napustile nuklearne pregovore sa Iranom.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter