Izvor: BSC Happy
25.05.2023 u 15:51
0

DRHTE SAD I IZRAEL: Iran testirao NOVO MOŽNO ORUŽJE, simbolika imena sve govori

Iran je u četvrtak uspešno testirao balističku raketu sa potencijalnim dometom od 2.000 kilometara, javili su državni mediji, dva dana nakon što je šef izraelskih oružanih snaga izneo izglede za „akciju“ protiv Teherana zbog njegovog nuklearnog programa.

Iran, koji ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, kaže da je njegovo oružje sposobno da dosegne baze najvećih neprijatelja Izraela i Sjedinjenih Država u regionu. 

Uprkos protivljenju SAD i Evrope, Islamska Republika je rekla da će dalje razvijati svoj „odbrambeni“ raketni program.

„IZVINITE ŠTO SU NAM DEDOVI BILI NACISTI“: Ukrajinci mole POLJAKE ZA OPROST nakon 80 godina od strašnog zločina

 – Naša poruka iranskim neprijateljima je da ćemo braniti zemlju i njena dostignuća. Naša poruka našim prijateljima je da želimo da pomognemo regionalnoj stabilnosti –  rekao je iranski ministar odbrane Mohamedreza Aštijani.

Državna televizija je emitovala nekoliko sekundi snimaka kako je rekla da je lansiranje unapređene verzije iranske balističke rakete Khoramshahr 4 sa dometom od 2.000 km (1.243 milje) i koja može da nosi bojevu glavu od 1.500 kg (3.300 funti).

Državna novinska agencija IRNA je saopštila da je projektil na tečno gorivo nazvan „Kheibar“, što je referenca na jevrejski zamak koji su preplavili muslimanski ratnici u ranim danima islama.

 – Izuzetne karakteristike rakete Kheibar domaće proizvodnje uključuju brzu pripremu i vreme lansiranja, što je čini taktičkim oružjem pored strateškog – navodi se. Izrael, koji Islamska Republika ne priznaje, vidi Iran kao egzistencijalnu pretnju. Iran kaže da su njegove balističke rakete važna sila odvraćanja i odmazde protiv Sjedinjenih Država, Izraela i drugih potencijalnih regionalnih protivnika. Portparol izraelske vojske rekao je da vojska ne komentariše takve stvari.

ODLAZI LI IPAK VAGNER IZ BAHMUTA? Stigle ruske trupe

U utorak je visoki izraelski general raspravljao o mogućoj vojnoj akciji protiv Irana, pošto su napori šest svetskih sila da ožive nuklearni sporazum Teherana iz 2015. u zastoju od prošlog septembra, usred sve većeg straha Zapada od ubrzanog nuklearnog napredovanja Teherana. 

Sporazum, koji je Vašington odustao 2018. godine, nametnuo je ograničenja na iranske nuklearne aktivnosti čime je produženo vreme koje bi Teheranu trebalo da proizvede dovoljno fisionog materijala za nuklearnu bombu, ako to odluči. Iran negira da je tražio nuklearno oružje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter