Izvor: Nportal
03.03.2023 u 08:35
0

KO JE ODGOVORAN ZA KATASTROFALNU NESREĆU U GRČKOJ? Isplivala jeziva istina

Dva dana nakon stravičnog sudara dva voza u Grčkoj u kome je poginulo najmanje 57 ljudi, i dalje se utvrđuju uzroci i razlozi ove katastrofalne nesreće.

Na površinu su počele da izlaze istine o velikim nedostacima i zastarelosti mreže, dok sindikati već duže vreme šalju upozorenja.

Predstavnici sindikata su pre tačno tri nedelje upozorili na teško stanje u železničkom saobraćaju.
– Kada se nesreća dogodi odgovorni će da liju krokodilske suze – upozorili su, kritikujući „velik nedostatak osoblja“.

Ujedno su upozorili na „nedostatak mera zaštite na radnom mestu što se tiče bezbednosti rada i prometa vozova“.

„UMESTO DA SPASAVAMO ŽIVOTE, MORAMO DA ISKOPAVAMO TELA“: Grčki spasioci gube nadu, male su šanse da ima preživelih u vagonima

Policija je objavila da je u frontalnom sudaru poginulo najmanje 57 ljudi, dok se najmanje 56 ljudi smatra nestalima.

Stručnjaci i mediji su nakon nesreće kritikovali „nedostatak elektroničkih sistema“ i nedostatak osoblja dok je šef stanice, osumnjičen za nesreću, priznao na sudu da je pogrešio.

Mediji, pa tako i javna televizija ERT, isticali su njegov nedostatak iskustva jer je, po njihovim informacijama, imenovan na tu dužnost pre samo 40 dana, a ranije je radio u ministarstvu prosvete. Pre stupanja na novo radno mesto završio je tromesečni kurs.

Sama vlada je u četvrtak priznala da je železnički sektor „hronično bolestan“.

Vlada je priznala „kašnjenje“ u modernizaciji železnice u Grčkoj, gde građani radije putuju autobusom, automobilom i brodom.

– Odgovornost moraju preuzeti svi koji su upravljali modernizacijom mreže – rekao je za AFP stručnjak Konstantinos Hasiotis.

Dnevni list „Ta Nea“ piše da je Evropska komisija pre petnaestak dana prijavila Grčku Evropskom sudu pravde (ECJ) zbog neispunjavanja obaveza koje proističu iz direktive o železničkoj infrastrukturi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter