Izvor: Kurir.rs
29.03.2023 u 08:04
18

OVAKO JE RAKETA REFLEKS M POGODILA UKRAJINSKI TENK: Rusi pokazali svoj odgovor na dolazak tenka Leopard 2!

Isporuka nemačkih tenkova Leopard 2A6 podigla je više medijske prašine nego bilo šta na ovu temu. U svetskim, ali u srpskim medijima to je vest dana. Međutim, kad se na tu doveže priča o municiji sa osiromašenim uranijumom koju će Britanci poslati sa tenkovima Čelindžer 2 priča postaje kompletna.

PRVI BRITANSKI TENKOVI ČELINDŽER 2 STIGLI U UKRAJINU: Reznikov se provozao i najavio skori ulazak u borbu! (VIDEO)

Zato su baš u utorak kada je saopštena vest da je Nemačka predala Ukrajini 18 tenkova Leopard 2 u verziji A6 i 40 brobenih vozila pešadije Marder u verziji A5, rusi su preko Telegrama poslali poruku u vidu jednog snimka.

Naime, osvanuo je snimak iz tenka T-90M koji Rusi sve više ubacuju u Donbas u borbu i to trenutak kada su ispalili iz tenkovske cevi protivoklopnu raketu 9M119 Svir/Refleks M poznatija i kao Invar prema ukrajinskom tenku koji se nalazio na daljini od 5.060 metara.

Raketa je pogodila direktno cilj što se vidi sa čime je natrljan nos onima koji tvrde da kad stignu Leopard 2 tenkovi u Ukrajinu faktički će biti neuništivi i neuhvatljivi za ruske tenkove. Zapravo kao što sam već i naveo da li je neki tenk dobar na bojnom polju daće pre svega posade, koji će pokazati obučenost i tek onda tehnička rešenja.

Od samog početka ruskog napada na Ukrajinu ruska vojska je angažovala osim T-72 i T-80 i to modernizovanih verzija i tenk T-90. O kvaliteu ovog tenka se svakkao vode i dalje polemike, ali je zanimljivo da komponente iz tog tenka ugrađuju se i na moderizovane tenkove T-72B3M koji je poznat i kao obrazac 2022.

Tenk T-90M „PRORIV-3“

Tenk je javnosti prvi put prikazan na Dan tenkista 9. septembra 2016. godine u sklopu promocije projekta pod nazivom „PRORIV -3“, odnosno „Proboj“, sa kojim se označava proces modernizacije oklopnih jednica ruske vojske. Tad je saopšteno da će 400 tenkova T-90 u verziji A biti modernizovano u verziju M. Projekat modernizacije obuhvatio je novi top, elektroniku, oklopnu zaštitu kako pasivnu, tako i aktivnu, pa je tenk sa 46 tona dostigao posle modernizacije težinu skoro od 50 tona. Uprkos tome ovaj tenk je lakši i od Nemačkog Leoparda 2, američkog Abramsa M1 A2/SEP, Francuskog Leklerka….

Stručnjaci iz konstruktorskog biroa Transmaš na tenk su ugradili novi top 2A82-1M ugrađen i na novi ruski tenk Armata, Međutim neki poznavaoci tenkova tvrde da se radi o novom topu jer ima odvodnik barutnih gasova, koji Armata nema. Tenk ima komplet od 45 granata,, ugrađena je protiv oklopna laserski vođena raketa „refleks M“ koja može da uništi protivnički tenk na daljini od 5 kilometara. Raketa probija debljinu oklopa do 1.200 mm.

Oklopna zaštita

Tenk je dobio i sistem aktivne zaštite, koji je ugrađen na tenk armata „afganit“ i “ malahit“. Kao pasivnu zaštitu tenk je dobio modlularni dodatni oklop „relikt“, koji smanjuje probojnost potaklibarnih projektila za 40 posto, a prodor i ubojnost kumulativnih i do 70 posto. Debljina dodatnog oklopa kreće se u zavisnosti gde je postavljen od 450-950 mm s tim da je najveća koncentracija na čelu i na boku tenka. Sa osnovnim oklopm i dodatnim debljina oklopa modernizovanog tenka kreće se oko 1.500 mm. Po prvi put T-90M dobio je i viseću mrežu za zaštitu od prodora kumulativnih projektila, a iskustva iz Sirije ukazala su da je najveći broj pogodaka u tenk bio upravo na spoju tela i kupole tenka.

Tenk je dobio i novu municiju potaklibarna probija debljinu oklopa 900 mm.

Posada u unutrašnjosti dobila je zaštitu od kelvara što umanjuje prodor projektila u tenk i sprečava smrt posade ili je svodi na minimum.Tenk je opremljen i sa elementima radioelektonskog ometanja što smanjuju lokatorima brzu detekciju tenka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

18 thoughts on “OVAKO JE RAKETA REFLEKS M POGODILA UKRAJINSKI TENK: Rusi pokazali svoj odgovor na dolazak tenka Leopard 2!”

  • Pa ovdje se nevidi nista. Ko zna koji je to bio tenk. Kako neko moze tvrdit da je Leopard kad uopste nije na slici.Da rovovska borba se vodi.

   3
   7
   Odgovori
   • Procitajte sa razmisljanjem tekst
    Ne kaze se da je leopard nego da t90 moze da pogodi na 5 km a to je bice daljina na kojoj i njemacki pogadja

    7
    0
    Odgovori
    • Ajd sa ti da razmisljanjem razmisli…prema meni ide „bogom dani“ krs od Leoparda. Ja idem prema njemu….ja imam svu logistiku za napad i??? Alo bre veeeeelika je razlika izmedju gadjanja na 500-1000m ili 5km. Pomican cilj i promasaj…dzabe ti proracun a ovaj drmne gde je naciljao nebitno koliko je smicanje. Prst na celo decko!

     4
     0
     Odgovori
    • Европа овим помагањем Украјини не добија ништа.
     У Украјини гину људи ..
     А у Европи пропада економија..
     Народ им је незадовољан.

     4
     0
     Odgovori
     • Završiće kao i njihove SS dede kod Proharovke, t.j u Kurskoj bitci! A Kursk je 40 – 50 kilometara od granice sa Rusijom! Zemljište posle Artjemovska je stepa, Abramsi, Leopardi, Leklerci biće kao glineni golubovi za Rusku Artiljeriju i Raketne jedinice! Pozdrav za svu našu braću iz Srbije koja se rame uz rame sa Baćuškama bore protiv Novog Svetskog poretka!
      S nama Bog!

      2
      0
   • Ako pročitaš pažljivije nigde nije ni napisano da je uništen tenk bio Leopard, piše lepo „ukrajinski tenk“. Očigledno je da naš narod ili ne ume da čita, ili kad pročita ne zna šta je pročitao, pa dodaje ono što misli da treba da bude napisano, u smislu “ što je babi milo…“

    0
    0
    Odgovori
 1. Ne gada tenk nego operater od njegabinposade zavisi koliko je tenk dobar mocan i neunistiv .Ono sto ja znam svaki je laka meta gomila gvožda.

  3
  1
  Odgovori
 2. Ameri,Nemci,Britanci,Francuzi I svi ostali olosi mogu samo da mrze Putina I Rusiju sram vas bilo olosi jedni svi ste se udruzili I opet mu nista ne mozete,ako imate muda izadjite jedan na jedan.Ziveo Putin ziela Rusija

  26
  6
  Odgovori
 3. Ovde kod ovih tenkovskih borbi glavnu ulogu igra onaj ko navodi,daje kordinate,a to mogu biti jedino satelitski navođeni ili dronovima,u ovom slučaju je u pitanje navođenje dronom,tu mora biti uigrana ekipa ljudi koji se dobro razumeju u kordinate.Drugo,Ruski tenk T-90 pogađa i ima domet na preko 5 kilometara,dok ovi nemački,britanski,američki,francuski domet im je do 3,5 kilometara,kao što vidite predkost je na Ruskoj strani

  2
  0
  Odgovori
 4. Bravo Zorane. Dobro si im rekao. Živela Rusija. Bori se protiv cijelog svijeta i sve im je džabe. Rusi imaju rakete koje još nisu ni jednu ispalila. Kad njih stave u promet svijet neće znati sto ih je snašlo. Napred Rusi. Pokažite im ko ste

  0
  0
  Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter