Izvor: BSC HAPPY
08.02.2023 u 17:52
0

Istražitelji pozvali Rusiju na odgovornost zbog obaranja MH17: Evo za šta sada optužuju Vladimira Putina!

Postoje jake indicije da je ruski predsednik Vladimir Putin odlučio da isporuči raketu kojom je oboren let MH17 2014, kažu međunarodni istražitelji. Oni su poručili da "postoje dokazi da je Putin odlučio da obezbedi teško naoružanje separatistima u Ukrajini koje podržava Moskva".

Zaključci Zajedničkog istražnog tima – sastavljenog od istražitelja iz pet zemalja – prate prošlogodišnju presudu holandskog suda kojom su dvojica Rusa i Ukrajinac proglašeni krivima za ubistvo u odsustvu. Oni su dodali da nema indicija da je Putin naredio da se avion obori.

Moskva – koja je negirala svaku umešanost u obaranje aviona – odbacila je te presude kao „skandalozne i politički motivisane“.

Međunarodni tim, zadužen za ispitivanje odgovornih za lansiranje projektila, rekao je u sredu da je iscrpeo sve tragove i da ne može da nastavi sa krivičnim postupkom.

Podsećamo, Boing 777 je leteo iz holandske prestonice za Kuala Lumpur kada ga je u julu 2014. pogodila navodno ruska raketa zemlja-vazduh tokom sukoba između proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga u regionu Donbasa u Ukrajini. Od 298 putnika i članova posade, 196 su bili Holanđani, dok su mnogi drugi putnici došli iz Malezije, Australije, Velike Britanije, Belgije i drugih zemalja. Putnički avion je pogođen iznad Ukrajine, pri čemu je poginulo skoro 300 ljudi.

Zajednički istražni tim je citirao holandski sud koji je prošle godine presudio da Moskva ima „ukupnu kontrolu“ nad Donjeckom Narodnom Republikom, koja je kontrolisala tu oblast u julu 2014. U njemu su navodno opisani snimljeni telefonski razgovori u kojima su ruski zvaničnici rekli da je odluka o pružanju vojne podrške „na predsedniku“.

Sergej Lavrov uputio oštru kritiku: „Zapad nema toliko saveznika koji dele njegovu ambiciju da nametne svoju volju svima mimo međunarodnog prava“

„Postoje konkretne informacije da je zahtev separatista predočen predsedniku i da je taj zahtev odobren“, navodi se.

Međutim, dodaje se da nije poznato da li se u zahtevu „eksplicitno pominje“ sistem koji je korišćen za obaranje MH17.

„Iako govorimo o jakim indikacijama, visoka granica potpunih i ubedljivih dokaza nije dostignuta“, rekli su istražitelji.

Zajednički istražni tim čine članovi iz Holandije, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine – zemalja koje su najteže pogođene obaranjem MH17. Tim je želeo da dokaže identitet članova posade projektila i ko je bio u lancu komandovanja, ali je priznao da to za sada nije moguće.

Ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin rekao je: „Potrudićemo se da upotrebimo sve postojeće međunarodne pravne mehanizme kako bismo (gospodina Putina) priveli pravdi“ zbog MH17.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter