Izvor: BSC Happy
23.03.2023 u 08:16
0

KASNO ERDOGAN NA IZBORE STIŽE: Da li večiti turski predsednik može da opstane?

Odbijanje bivšeg turskog ekonomskog cara Mehmeta Šimšeka da se vrati politici ostavilo je vladajuću stranku predsednika Tajipa Erdogana da se bori da obnovi svoj ekonomski kredibilitet manje od dva meseca pre značajnih izbora, kažu upućeni i analitičari.

Erdogan, koji je predvodio Tursku dve decenije, ali zaostaje u istraživanjima javnog mnjenja uoči izbora 14. maja, lično je apelovao na Šimšeka da se vrati u vladu i preuzme vodeću ulogu, reklo je nekoliko ljudi koji su upoznati sa tim.

Neki članovi AK Partije (AKP) želeli su da Šimšek zagovara najnoviji retorički zaokret stranke ka više politike slobodnog tržišta, nakon godina neortodoksnosti pod Erdoganom koja je uticala na valutu lire i izazvala skok inflacije.

VEČITI LIDER NA KOLENIMA?: Erdogan pred gubitkom izbora!

Međutim, nakon sastanka u ponedeljak u sedištu AKP, Šimšek, kojeg međunarodni investitori veoma poštuju, rekao je na Tviteru da ga ne interesuje „aktivna politika“ nakon što je 2018. otišao sa mesta zamenika premijera.

Ipak, spreman je da pruži svaku vrstu podrške u svojoj oblasti, dodao je on.

Odvojeno, u televizijskom intervjuu u sredu, Erdogan je umanjio značaj sastanka sa Šimšekom, rekavši da su takvi sastanci obični. On je dodao da je Šimšek rekao da će rado pomoći uoči izbora.

Ova epizoda pokazuje poteškoće sa rebrendiranjem vlade čija je politika izazvala krizu troškova života i ostavila ekonomiju i finansijska tržišta u velikoj meri pod kontrolom države, kažu analitičari i investitori.

KANDIDAT zvanično Erdogan! Predsednički izbori u Turskoj 14. maja

 – Simšekovo odbijanje da se pridruži tim redovima nije ni prvi ni konačni pokazatelj sve manje podrške vladi“, rekao je Ertan Aksoi, iz kompanije za istraživanje javnog mnjenja Aksoi Research.

Portparol AKP-a Omer Čelik rekao je nakon sastanka da Erdogan nije ponudio Šimšeku formalno postavljanje, ali da su mu „svi mehanizmi i dužnosti stranke“ otvoreni.

Visoki vladin zvaničnik rekao je da je donekle podeljena sa nekim članovima koji se protive Šimšekovom povratku, i opisao je ishod sastanka sa Erdoganom kao „nepoželjan“.

Stranka će sada možda morati da revidira svoju ekonomsku platformu uoči izborne kampanje, dodao je on. Zvaničnik AKP-a, koji takođe nije bio ovlašćen da govori javno, rekao je da bi Šimšekov povratak podstakao glasanje stranke.

ERDOGAN SLOMLJEN?: Prihvatanje Švedske i Finske u NATO

 – Trenutno imamo problema u vezi sa ekonomskom slikom. O tome nema rasprave“, rekla je ta osoba, dodajući da su potrebni novi koraci.

Drugi zvaničnik stranke rekao je da bi njen revidirani izborni manifest mogao da uključi više „uravnoteženije” ili „mešovitiju” politiku, a ne ortodoksni pristup slobodnog tržišta koji su neki tražili. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter