Izvor: Tanjug/BSC Happy
14.05.2023 u 08:08
0

HOĆE LI KEMAL BITI NOVI „OTAC TURSKE“? Danas Erdogan ide u istoriju?

Građani Turske počeli su da glasaju na današnjim predsedničkim i parlamentarnim izborima koji se smatraju jednim od najznačajnih u 100-godišnjoj istoriji moderne Turske.

Pravo glasa ima više od 64,1 miliona građana koji će iskoristi biračko pravo u Turskoj i inostranstvu. Građani će novog predsednika birati između aktuelnog šefa države Redžepa Tajipa Erdogana, glavnog opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, kome predizborne ankete daju blagu prednost i Sinana Ogana.

Muharem Indže, još jedan predsednički kandidat, povukao se iz trke u četvrtak. Na današnjim izborima građani će odlučivati ne samo ko će ubuduće voditi Tursku, članicu NATO sa oko 85 miliona stanovnika, već i kako će voditi državu čija ekonomija klizi ka dubokoj krizi zbog porasta troškova života, ali i zbog nepredvidivog obrta spoljnopolitičkog kursa zemlje.

„STRAHUJEMO OD KINE I RUSIJE“: Japanci mole Zapad za pomoć

Ako nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova birača na predsedničkim izborima, dvojica kandidata sa najviše glasova odmeriće snage u drugom krugu, koji će biti održan 28. maja. Na parlamentarnim izborima za glasove birača boriće se ukupno 24 političke stranke i 151 nezavisni kandidat. Izbori se održavaju tri meseca nakon katastrofalnog zemljotresa na jugoistoku Turske u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi, a mnogi građani u provincijama pogođenim zemljotresom izrazili su ogorčenje zbog sporog inicijalnog odgovora vlade u Ankari.

Procene su da bi večiti predsednik koji vlada gvozdenom pesnicom od 2016. godine, nakon propalog vojnog puča, ovaj put mogao da izgubi izbore, naročito zbog posledica strašnog zemljotresa od pre tri meseca. Kiličdaroglu je uveren u svoju pobedu. Erdogan je odgovorio mitingom od pre par dana gde se okupilo 1.7 miliona ljudi!

Kriza u kojoj se našla država traje već nekoliko godina, iako sa strane deluje da Turska isključivo u svakom segmetnu prosperira. Cene namirnica su znatno skočile, povećao se jaz između bogatih i siromašnih, a kap koja preliva čašu jesu razorni zemljotresi i inicijativa da se po svaku cenu održe izbori neposredno nakon katastrofe.

Konzervativnu politiku, koja sve manje liči na obrasce republike i onog što je iza sebe ostavio  Ali Riza Oglu Mustafa – Kemal Ataturk, otac Turske, možda bi mogla da zameni progresivna struja večitog birokrate i ekonomiste Kemala Kiličdaroglua.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter