Izvor: Tanjug
23.01.2023 u 21:35
0

JAPAN NA IVICI ODUMIRANJA: Premijer Kišida zabrinut zbog niske stope rađanja

Premijer Japana Fumio Kišida izjavio je da je zbog niske stope rađanja Japan "na ivici funkcionisanja" kao društvo.

U obraćanju poslanicima, Kišida je istakao hitnost situacije „koja ne može da čeka i ne može da bude odložena.“Izrazio je želju da vlada udvostruči svoje izdatke na podsticanje nataliteta i najavio da će nova vladina komisija koja će se baviti ovim problemom započeti sa radom u aprilu.

„ŠVEDSKA DA NE OČEKUJE PODRŠKU ZA NATO“: Posle nemilih događaja u Stokholmu Erdogan doneo KONAČNU ODLUKU!

Japan ima 125 miliona stanovnika, a prošle godine se u zemlji rodilo manje od 800.000 beba, što je drastičan pad u odnosu na sedamdesete godine prošlog veka, kada se godišnje rađalo više od dva miliona Japanaca.

U nekoliko poslednjih decenija je porastao očekivani životni vek Japanaca, a time je i povećan broj starijih ljudi u zemlji, ali udeo radno aktivnog stanovništva je zbog niske stope rađanja u konstantnom padu.

SIJARTO JASNO STAVIO DO ZNANJA DA MAĐARSKA NE ODUSTAJE OD RUSIJE: „Nećemo podržati sankcije koje ograničavaju nuklearnu saradnju“

U Japanu živi druga najstarija populacija na svetu posle Monaka, a po sumornim prognozama azijska zemlja može da izgubi petinu sadašnje populacije do 2050. godine.

Nisku stopu nataliteta u Japanu, ali i okolnim azijskim zemljama, izazvalo je više faktora, među kojima su rastući troškovi života, veća zaposlenost žena, ali i bolja pristupačnost kontracepcije, koja vodi do toga da žene dobrovoljno biraju da imaju manje dece.

Zemlja izlazećeg sunca ima veoma stroge zakone o imigraciji, ali neki stručnjaci upravo zbog niske stope nataliteta pozivaju na mere koje bi omogućile da više stranaca može da živi i radi u Japanu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter