Izvor: Tanjug
09.05.2023 u 18:02
0

Japan radi na otvaranju kancelarije NATO za vezu u Tokiju

Navodi se da bi predložena kancelarija trebalo da bude otvorena sledeće godine u Tokiju, ali se još pregovora o detaljima, poput toga da li će Japan obezbediti prostor ili će ga finansirati NATO. 

Japan radi na otvaranju kancelarije za vezu NATO-a u Tokiju, izjavio je danas japanski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama – Kodži Tomita.

„DIPLOMATSKI ODNOSI STARI 140 GODINA“: Vučić i ambasador Japana FOTO

On je time potvrdio da alijansa predvođena SAD planira da otvori takvu kancelariju, svoju prvu u Aziji, kako bi olakšala konsultacije u regionu.

„To samo jedan od segmenata na kojem radimo u vezi sa jačanjem našeg partnerstva“, rekao je on i dodao da nema nikakvu konačnu potvrdu za to, ali da se uveliko radi na tome.

Kancelarija za vezu omogućiće komunikaciju alijanse s partnerima, kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, pre svega u kontekstu geopolitičkih izazova, kao što su Kina i Rusija.

„Imamo kancelarije i aranžmane za vezu sa brojnim međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a saveznici ih redovno procenjuju, kako bi osigurali da najbolje služe našim potrebama“, rekla je ranije portparol NATO-a Oana Lungesku. Dodala je da NATO ima blisko partnerstvo sa Japanom koje nastavlja da se unapređuje. „Praktična saradnja obuhvata širok spektar oblasti, uključujući sajber odbranu, pomorsku bezbednost, nauku i tehnologiju, bezbednost ljudi, humanitarnu pomoć, kao i pomoć u katastrofama“, istakla je ona.

Alijansa ima slične kancelarije za vezu u Njujorku, Beču, Ukrajini i drugim mestima.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg posetio je Japan u januaru i obećao sa premijerom Fumijom Kišidom da će ojačati veze u suočavanju sa „istorijskim bezbednosnim izazovima“, misleći na napad Rusije na Ukrajinu i rastuću vojnu moć Kine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter