Izvor: Tanjug
11.07.2022 u 10:57
0

Japanski premijer Kišida pozvao na partijsko jedinstvo nakon ubistva Abea

Japanski premijer Fumio Kišida pozvao je danas na partijsko jedinstvo zbog političke stabilnosti, napomenuvši da svi treba da rade da se dostignu nedovršeni ciljevi ubijenog bivšeg premijera Šinza Abea, u šta spadaju jačanje vojske i revidiranje ustava koji se tiče izbegavanja ratnih sukoba.

Kišidina vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) i koalicioni partner Komeito obezbedili su čvrstu većinu u gornjem domu parlamenta na izborima u nedelju, koji su prošli u senci ubistva bivšeg predsednika LDP Abea u petak, na koga je izvršen atentat tokom izborne kampanje, preneo je AP.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kišida je rekao da će ujedinjenje partije biti težak zadatak bez Abea, koji je i nakon odlaska sa mesta premijera 2020. godine ostavio jaku političku frakciju iza sebe.

SAMO DVA DANA NAKON NJEGOVE SMRTI: Partija ubijenog bivšeg premijera Abea odnela ubediljivu pobedu!

„Zbog toga što smo izgubili velikog lidera, nepobitna je činjenica da smo oštećeni na mnogo načina. Naša partija se mora ujediniti dok se susrećemo sa teškim pitanjima“, kazao je Kišida.

Na nedeljnim izborima, koalicija predvođena LDP osvojila je 146 mesta u gornjem domu koji sačinjava 248 mesta.

Ovaj rezultat znači da bi Kišida mogao da vlada neometano do narednih izbora 2025. godine i da mu omogući da radi na dugotrajnim zacrtanim ciljevima.

Ranije u toku dana, američki državni sekretar Entoni Blinken sreo se sa Kišidom kako bi izrazio saučešće zbog ubistva Abea i da japanskom premijeru lično uruči pismo predsednika DŽozefa Bajdena, namenjeno Abeovoj porodici.

„Želimo da znaju da duboko saosećamo zbog gubitka i na privatnom nivou. Uglavnom, ovde sam zbog toga što su SAD i Japan više nego saveznici. Mi smo prijatelji“, naveo je Blinken.

On je dodao da je Abe „uradio mnogo više nego ostali kako bi uzdigao odnose sa SAD i Japanom na viši nivo“.

Blinken je najveći američki zvaničnik koji je posetio Japan nakon smrti Abea, bdenje i sahrana prvog japanskog premijera posle Drugog svetskog rata se očekuje narednih dana.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter