Izvor: BSC Happy portal
31.01.2023 u 16:24
0

Jehovini svedoci: I dalje smo registrovani kao verska zajednica u Norveškoj

Verska zajednica Jehovini svedoci uputila je BSC Happy portalu demanti koji objavljujemo u skladu sa Zakonom o informisanju

Hrišćanska verska zajednica Jehovini svedoci u Srbiji reagovala je povodom teksta koji je BSC Happy portal objavio 28. decembra pod nazivom „Jehovini svedoci izgubili  status verske zajednice u Norveškoj: Oslo im je uskratio subvencije i zaključivanje brakova“, navodeći da su i dalje registrovani kao verska zajednica u Norveškoj.

Ova verska zajednica, u pismu dostavljenom BSC Happy portalu, ističe da je u Norveškoj registrovana kao verska zajednica, u skladu sa sudskom odlukom koja sprečava vladu da izvrši ono „što se mnogi stručnjacima čini kao nezakonito poništavanje registracije“.

„Odluka vlade nije zasnovana ni na jednoj sudskoj odluci niti na bilo kakvom dokazu o navodnom kršenju zakona. U potpunosti se zasniva na proizvoljnom i pogrešnom tumačenju verske doktrine vladine kancelarije. Ovo je, bez sumnje, napad na versku slobodu u Norveškoj, ne samo da se krše članovi 16. i 101. Ustava Norveške, već i osnovna prava i slobode zaštićene članovima 8, 9, 10, 11 i 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Prema našim saznanjima, nijedna druga verska zajednica u Norveškoj koja je priznata na međunarodnom nivou nije bila žrtva ovog diskriminatornog maltretiranja od strane vlasti. Jehovini svedoci će uložiti žalbu norveškim sudovima da ponište diskriminatornu odluku vlade“, navodi se u pismu.

Jehovini svedoci podsećaju da su poznata hrišćanska verska zajednica koja slobodno deluje više od jednog veka u Norveškoj, više od 200 zemalja širom sveta kao i u Srbiji gde su zakonski registrovani što se može videti na sajtu Ministarstva pravde.

„Evropski sud za ljudska prava i Komitet UN za ljudska prava su više puta potvrdili da su naša verovanja i aktivnosti u skladu sa zakonom. Kao dokaz, Jehovini svedoci su, 18. novembra 2022, zakonski registrovani u Monaku“, zaključuje se u pismu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter