Izvor: Kurir.rs/Beta
16.04.2023 u 15:15
0

HICI UPOZORENJA, NA OVAJ NAČIN JE POSLATA PORUKA: Južnokorejski brod pucao na severnokorejsko patrolno plovilo

Kao odgovor na to Seul je lansirao tri rakete, prekinuo vazdušne rute i upozorio stanovnike ostrva u toj oblasti da se sklone u bunkere.

Južnokorejska vojska uputila je hice upozorenja da odvrati severnokorejski patrolni brod koji je prešao spornu pomorsku granicu između dve zemlje, saopšteno je danas u Seulu.

SEVERNA KOREJA ISPALILA JOŠ JEDNU BALISTIČKU RAKETU: Seul: „Ovo je provokacija i neprijateljski čin!“

Brod je prešao Severnu graničnu liniju, poznatu po nazivu na engleskom „Northern Limit Line“ (NLL), juče kod južnokorejskog ostrva Bekrieong, naveo je združeni generalštab južnokorejske vojske.

„Brzi čamac naše mornarice poslao je poruke upozorenja, izveo pucnje upozorenja i odmah potisnuo“ patrolni čamac“, dodaje se u saopštenju.

Dodaje se da je južnokorejska vojska „spremna da se suprotstavi raznim provokacijama i da zadrži odlučujući borbeni položaj uz pažljivo praćenje kretnja neprijatelja“.

Pomorska granica koju nikad zvanično nije priznala Severna Koreja dugo je mesto tenzija između dve Koreje. Dve zemlje su tehnički još u ratu od Korejskog rata 1950-1953 koji je završen primirjem bez mirovnog sporazuma.

Tokom prošlogodišnjih severnokorejskih proba naoružanja jedna raketa pala je južno od te linije blizu južnokorejskih teritorijalnih voda prvi put od kraja Korejskog rata.

Severna Koreja poslednjih meseci povećava probe oružja i izjavila je da je njen status nuklearne sile „nepovratan“, čime je definitivno zatvorila vrata pregovorima o njenom razoružanju.

Južna Koreja i SAD pojačale su vojnu saradnju i sprovele su više opsežnih zajedničkih vojnih vežbi u toj oblasti što je razljutilo Pjongjang koji smatra da su te vežbe generalna proba za invaziju na njenu teritoriju ili za svrgavanje njenog režima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter