Izvor: Kurir.rs/RTV SLO
03.12.2022 u 16:42
0

KAKO SU BRITANCI BREGZITOM URUŠILI SEBE: „Za dve godine potrošili skoro šest milijardi funti više na hranu, cene i dalje rastu!“

Kao rezultat izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, britanski potrošači potrošili su ukupno skoro šest milijardi funti (6,9 milijardi evra) više na hranu u dve godine do kraja 2021. Siromašniji stanovnici su među najugroženijim.

Prema nalazima istraživanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Londonu, britanska domaćinstva su krajem 2021. imala u proseku 210 funti (244,70 evra) veće troškove za hranu nego početkom 2020. zbog Bregzita.

Cene hrane su počele da rastu već krajem 2019. godine, kada su kompanije počele da očekivani teret većih troškova gotovo u potpunosti prebacuju na kupce.

Cene proizvoda su tako za dve godine porasle za šest odsto, a više cene su najviše pogodile siromašnije stanovništvo, jer ljudi sa niskim primanjima veći deo plate troše na hranu, upozoravaju autori istraživanja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Velika Britanija je ove godine zahvaćena teškom krizom troškova života, pri čemu je inflacija dostigla najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija. U međuvremenu, činjenica da plate ne idu u korak sa trenutnim uslovima izazvala je talas štrajkova širom zemlje. „Stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu porasla je iznad 11 odsto 2022. godine, najviše u poslednjih 40 godina“, podsetio je profesor sa Univerziteta u Bristolu i koautor studije Ričard Dejvis.

Cene hrane su dodatno podstaknute višim troškovima energije, koji su porasli zbog rata u Ukrajini.

Velika Britanija se povukla sa evropskog jedinstvenog tržišta početkom 2021. godine nakon što su građani na referendumu 2016. glasali za izlazak iz EU.

Britanske vlasti su potom sa predstavnicima EU zaključile sporazum o trgovini i saradnji nakon Bregzita, koji je inače zadržao uglavnom bescarinsku trgovinu sa preostalih 27 članica EU. Uprkos tome, kompanije se i dalje bore sa značajnim povećanjem troškova, povećanom birokratijom i kašnjenjima na granicama, preneo je AFP.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter